Júniustól kezdik kézbesíteni a kártyákat, és utalni a 250 lejes szociális támogatásokat

2022. május 30. – 16:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Június 1-jén kezdődik a Támogatás Romániának program részeként biztosított szociális utalványok kibocsátásának, kiosztásának és a támogatás 250 lejes összegével való feltöltésének folyamata – írja az Agerpres.

A szaktárca tájékoztatásában emlékeztetnek, hogy a kéthavonta nyújtandó, egyenként 250 lej értékű támogatásra a nélkülözésben élő és a szegénység kockázatának kitett személyek jogosultak.

Több mint 2,5 millió kedvezményezett fog részesülni az összesen 3,1 milliárd lej értékű utalványokból, amelyeket részben az államkasszából, részben vissza nem térítendő uniós alapokból finanszíroznak.

Jogosultak a szociális támogatásra:

  • az 1500 lejnél kisebb összegű nyugdíjban részesülők,
  • azok a fogyatékkal élő személyek, akiknek a jövedelme nem éri el az 1500 lejt,
  • azok a legalább kétgyermekes családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 600 lejt,
  • azok az egyszülős családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 600 lejt,
  • továbbá a 2001/416-os törvény alapján szociális segélyben részesülők, valamint a hajléktalan személyek.

A kikézbesített kártyákat kéthavonta egyszer töltik majd fel, négy alkalommal (június-július, augusztus-szeptember, október-november, 2022 decembere – 2023 januárja). Az így kapott pénzt kizárólag élelmiszerek és meleg étel vásárlására használhatják a kedvezményezettek. A kártyák elkészítésére az Edenred, a Sodexo és az UpRomania kapott megbízást és a Román Posta kézbesíti majd ki ezeket a kedvezményezetteknek.