Júliustól 20%-kal emelkedik a vonatjegyek ára

2022. május 30. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Július 1-től 20%-kal drágulnak a vonatjegyek – az erről szóló miniszteri rendelet már meg is jelent a Hivatalos Közlönyben. A drágítás nem csak az állami vasúttársaság járatait, hanem a magánvállalatok által üzemeltetett járatokat is érinti.

Az árak emelésével kapcsolatos tervezetet április 14-én bocsátotta közvitára szállításügyi minisztérium, és módosítások nélkül fogadták el. Az indoklás szerint az emelésre azért van szükség, mert nőtt a nyersanyagok, az anyagok, az alkatrészek, az elektromos áram, a gázolaj és az olajok ára, valamint azzal is érvelnek, hogy a lej az utolsó áremelés óta leértékelődött az euróhoz képest. Az utolsó áremelés 2013-ban volt.

Csak összehasonlításképp, a 20%-os áremelés azt jelenti, hogy másodosztályra júliustól a következő árak mellett lehet jegyet váltani (a 406-407-es régióközti járatok esetében):

  • Kolozsvárról Csíkszeredába jelenleg 66,30 lejért, júliustól 79,56 lejért,
  • Kolozsvárról Sepsiszentgyörgyre jelenleg 79,30 lejért, júliustól 95,16 lejért,
  • Kolozsvárról Nagyváradra jelenleg 44,20 lejért, júliustól 53,04 lejért lehet utazni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!