Júliustól 20%-kal emelkedik a vonatjegyek ára

2022. május 30. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Július 1-től 20%-kal drágulnak a vonatjegyek – az erről szóló miniszteri rendelet már meg is jelent a Hivatalos Közlönyben. A drágítás nem csak az állami vasúttársaság járatait, hanem a magánvállalatok által üzemeltetett járatokat is érinti.

Az árak emelésével kapcsolatos tervezetet április 14-én bocsátotta közvitára szállításügyi minisztérium, és módosítások nélkül fogadták el. Az indoklás szerint az emelésre azért van szükség, mert nőtt a nyersanyagok, az anyagok, az alkatrészek, az elektromos áram, a gázolaj és az olajok ára, valamint azzal is érvelnek, hogy a lej az utolsó áremelés óta leértékelődött az euróhoz képest. Az utolsó áremelés 2013-ban volt.

Csak összehasonlításképp, a 20%-os áremelés azt jelenti, hogy másodosztályra júliustól a következő árak mellett lehet jegyet váltani (a 406-407-es régióközti járatok esetében):

  • Kolozsvárról Csíkszeredába jelenleg 66,30 lejért, júliustól 79,56 lejért,
  • Kolozsvárról Sepsiszentgyörgyre jelenleg 79,30 lejért, júliustól 95,16 lejért,
  • Kolozsvárról Nagyváradra jelenleg 44,20 lejért, júliustól 53,04 lejért lehet utazni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!