Cégek és magánszemélyek számára is elérhető lesz a hitelmoratórium, de lesz egy fontos feltétel

2022. május 26. – 12:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hiteltörlesztés elhalasztásának lehetősége magánszemélyek és cégek számára is adott lesz, de nem élhet vele mindenki – jelentette ki Adrian Câciu pénzügyminiszter az Agerpres szerint.

A tárcavezető szerint míg a koronavírus-járvány alatt, 2020-ban bevezetett moratórium alkalmazásakor az volt a fő szempont, hogy azokat segítsék, akiknek jelentősen csökkentek a bevételeik, ezúttal a háztartási kiadások vagy a vállalati költségek növekedése lesz a fő kritérium.

Azok élhetnek a hiteltörlesztés elhalasztásának lehetőségével, akik esetében a kiadások vagy költségek 25 százalékkal nőttek az elmúlt évhez képest

– szögezte le Câciu. A tárcavezető szavai szerint viszont nem kell arra számítani, hogy a törlesztési moratórium igénylése bonyolulot vagy hosszadalmas lesz. Arra a kérdésre ugyanis, hogy azoknak, akik halasztani akarják a törlesztést, bizonyítaniuk kell-e majd, hogy megnövekedtek a kiadásaik, a miniszter azt mondta, „az eljárás meglehetősen egyszerű lesz”.

Az intézkedés érvénybe lépésére viszont még várni kell. A hiteltörlesztési moratóriumról szóló sürgősségi kormányrendelet tervezetét a Román Nemzeti Banknak is jóvá kell hagynia, amely egy módszertant is ki fog dolgozni.

Ahogy arról hétfőn is írtunk, a kormánykoalíciót adó pártok bejelentették, hogy 1,1 milliárd euró értékű szociális és gazdasági intézkedéscsomagot fognak elfogadni. A 9 hónapos törlesztési moratórium mellett bejelentették, hogy az egységes bérezési törvény szerinti bérkülönbség negyedét kitevő fizetésemelést biztosítanak a közszférában dolgozóknak, emellett 700 lejes egyszeri támogatást kap minden olyan nyugdíjas, aki 2000 lej alatti járandóságban részesül.

A kormány ugyanakkor vállalásokat is hozott az államháztartási hiányra vonatkozó kötelezettségvállalások betartása érdekében, amelyek közül a legfontosabb a költségvetési kiadások legalább 10%-os csökkentése, a beruházások, bérek, nyugdíjak, szociális segélyek kivételével. A kiadáscsökkentő intézkedések részeként arról is döntöttek, hogy befagyasztják az alkalmazásokat az állami intézményekben.

A kormány Facebook oldalán közzétett bejegyzésben a tervezett intézkedések között szerepel a költségvetési bevételek 10 milliárd lejjel való növelése, valamint az uniós alapok lehívásának felgyorsítása az operatív programok és az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!