Milliárdosok tüntetnek a Világgazdasági Fórum gyűlése előtt, hogy magasabb adókat vessenek ki rájuk

2022. május 23. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Milliárdosok egy csoportja tart tüntetést a svájci Davosban a Világgazdasági Fórum gyűlése alkalmával azt követelve, hogy adóztassák meg őket a szegények és gazdagok közötti vagyoni különbségek csökkentése érdekében – írja a Telex a The Guardianra hivatkozva. A magukat „patrióta milliárdosoknak” nevező tiltakozók szerint új adókat kell bevezetni, hogy a szegények egyre növekvő megélhetési költségeit csökkentsék belőle.

Az Oxfam nevű jótékonysági szervezet szerint az egyenlőtlenségek olyan gyorsan nőnek, hogy 2022-ben körülbelül 263 millió ember fog mélyszegénységbe csúszni, miután korábban évtizedekig csökkent a szegények száma.

Phil White, egykori üzleti tanácsadó és a Patriotic Millionaires tagja elmondta: „Miközben a világ többi része összeomlik a gazdasági válság súlya alatt, a milliárdosok és a világ vezetői ebben a magánlakosztályban találkoznak, hogy megvitassák a történelem fordulópontjait.”

A tüntetések egy másik résztvevője, Marlene Engelhorn osztrák milliárdos, a BASF gyógyszeripari óriás egyik örököse azt mondta: az óriási egyenlőtlenségre az egyetlen megoldás, ha megadóztatják a gazdagokat, közöttük őt is. Engelhorn amúgy tavaly bejelentette, hogy örökölt vagyonának kilencven százalékát szét fogja osztani.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!