Milliárdosok tüntetnek a Világgazdasági Fórum gyűlése előtt, hogy magasabb adókat vessenek ki rájuk

2022. május 23. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Milliárdosok egy csoportja tart tüntetést a svájci Davosban a Világgazdasági Fórum gyűlése alkalmával azt követelve, hogy adóztassák meg őket a szegények és gazdagok közötti vagyoni különbségek csökkentése érdekében – írja a Telex a The Guardianra hivatkozva. A magukat „patrióta milliárdosoknak” nevező tiltakozók szerint új adókat kell bevezetni, hogy a szegények egyre növekvő megélhetési költségeit csökkentsék belőle.

Az Oxfam nevű jótékonysági szervezet szerint az egyenlőtlenségek olyan gyorsan nőnek, hogy 2022-ben körülbelül 263 millió ember fog mélyszegénységbe csúszni, miután korábban évtizedekig csökkent a szegények száma.

Phil White, egykori üzleti tanácsadó és a Patriotic Millionaires tagja elmondta: „Miközben a világ többi része összeomlik a gazdasági válság súlya alatt, a milliárdosok és a világ vezetői ebben a magánlakosztályban találkoznak, hogy megvitassák a történelem fordulópontjait.”

A tüntetések egy másik résztvevője, Marlene Engelhorn osztrák milliárdos, a BASF gyógyszeripari óriás egyik örököse azt mondta: az óriási egyenlőtlenségre az egyetlen megoldás, ha megadóztatják a gazdagokat, közöttük őt is. Engelhorn amúgy tavaly bejelentette, hogy örökölt vagyonának kilencven százalékát szét fogja osztani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!