Kötelező magánnyugdíjak: átláthatóbbá tennék az alapkezelők tevékenységét

2022. május 23. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Arra kötelezheti a pénzügyi felügyelet (ASF) a kötelező magánnyugdíj-megtakarításokat kezelő hét hazai vállalatot, hogy ezentúl ne negyedévente, hanem havonta tegyenek közzé kimutatásokat az általuk kezelt nyugdíjalapok struktúrájáról – írja a Profit.ro gazdasági portál. A módosítások arra is kiterjedhetnek, hogy a nyugdíjmegtakarításokat kezelő vállalatoknak a saját alkalmazottaiknak nyújtott juttatásokról is be kell számolniuk.

Romániában jelenleg hét alapkezelő működik, amelyek a nyugdíjrendszer második pillérét jelentő kötelező magánnyugdíj-megtakarítások kezelését végzik: az NN Pensii, az Allianz Țiriac Pensii Private, a Metropolitan Life Pensii, az Aegon Pensii, a Generali Pensii Private, a BCR Pensii és a BRD Pensii. A hét vállalat körülbelül 8 millió romániai 88,4 milliárd lej értékű nyugdíjmegtakarítását kezeli.

Ahogy arra a Profit.ro emlékeztet, a jelenlegi szabályozások arra kötelezik a vállalatokat, hogy a saját weboldalukon negyedévente tegyenek közzé információkat a befektetési portfóliójuk struktúrájáról. Jelenleg viszont ezeknek a vállalatoknak nem kell nyilvánosságra hozniuk az általuk alkalmazott javadalmazási politikát.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!