Kötelező magánnyugdíjak: átláthatóbbá tennék az alapkezelők tevékenységét

2022. május 23. – 16:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Arra kötelezheti a pénzügyi felügyelet (ASF) a kötelező magánnyugdíj-megtakarításokat kezelő hét hazai vállalatot, hogy ezentúl ne negyedévente, hanem havonta tegyenek közzé kimutatásokat az általuk kezelt nyugdíjalapok struktúrájáról – írja a Profit.ro gazdasági portál. A módosítások arra is kiterjedhetnek, hogy a nyugdíjmegtakarításokat kezelő vállalatoknak a saját alkalmazottaiknak nyújtott juttatásokról is be kell számolniuk.

Romániában jelenleg hét alapkezelő működik, amelyek a nyugdíjrendszer második pillérét jelentő kötelező magánnyugdíj-megtakarítások kezelését végzik: az NN Pensii, az Allianz Țiriac Pensii Private, a Metropolitan Life Pensii, az Aegon Pensii, a Generali Pensii Private, a BCR Pensii és a BRD Pensii. A hét vállalat körülbelül 8 millió romániai 88,4 milliárd lej értékű nyugdíjmegtakarítását kezeli.

Ahogy arra a Profit.ro emlékeztet, a jelenlegi szabályozások arra kötelezik a vállalatokat, hogy a saját weboldalukon negyedévente tegyenek közzé információkat a befektetési portfóliójuk struktúrájáról. Jelenleg viszont ezeknek a vállalatoknak nem kell nyilvánosságra hozniuk az általuk alkalmazott javadalmazási politikát.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!