Ciolacu szerint túl magasak a munkára kivetett adóterhek

2022. május 23. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke továbbra is kitart amellett, hogy tárgyalni kellene a kormánykoalícióban a progresszív adózás lehetőségéről, emellett újdonságként azt a témát is felvetette, hogy Romániában túl magas a munkára kivetett adó mértéke a tőkejövedelem megadóztatásához képest.

Ciolacu nyilatkozata azért is érdekes, mert Nicolae Ciucă miniszterelnök múlt héten még úgy foglalt állást a témában, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kitart az egységes adókulcs mellett.

„Ez az ő véleménye. Mi pedig azon a véleményen vagyunk, hogy a jövőben – nem holnap, nem a következő hónapokban – Romániának el kell kezdenie felzárkózni a fejlett országokhoz. Egyeztetni kell valamennyi társadalmi partnerrel, az üzleti szféra képviselőivel, ez nem egy olyan döntés, amelyet egyik napról a másikra kell meghozni” – válaszolta az Agerpres tudósítása szerint a PSD elnöke arra a kérdésre, hogy miként kommentálja a miniszterelnök szavait.

Ciolacu egyébként azt ismételten nyomatékosította, hogy ebben az évben nem vezetnek be új adókat és adóemelés sem lesz, ennek ellenére viszonylag hosszan beszélt arról, hogy Romániában a munkára kivetett adók mértéke sokkal magasabb, mint a tőkejövedelemre kivetett adóterhek mértéke.

„Jelenleg Romániában a munkát túlságosan nagy adók terhelik a tőkére kivetett adókhoz képest. A koalícióban tárgyalásokat kell folytatnunk erről a témáról, egyensúlyt kell találnunk a munka és a tőke megadóztatása között” – mondta Ciolacu, majd hozzátette, hogy jelenleg a középosztály és az alacsony jövedelműek cipelik a vállukon a román gazdaság terheit.

Ciolacu arról is beszélt, hogy hiba lenne eltörölni az adókedvezményeket az IT-ágazatban, azzal érvelt, hogy ehelyett inkább az adóbevételek növelésére lenne szükség. „Jelenleg a GDP 27 százalékát teszik ki az állami bevételek, a kiadások viszont a GDP 40 százalékára rúgnak. Ezzel szemben például Lengyelországban a bevételek a GDP 37 százalékát, a kiadások pedig 40-41 százalékát teszik ki” – nyilatkozta Ciolacu a parlamentben.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!