Túlszárnyalta a várakozásokat a román gazdaság az első negyedévben

2022. május 17. – 11:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Túlszárnyalta az elemzői várakozásokat a román gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben: az előző év azonos időszakához képest 6,5%-kal, míg az előző negyedévhez (tehát 2021 negyedik negyedévéhez) képest 5,2%-kal nőtt a bruttó hazai össztermék.

A statisztikai intézet friss jelentése azt is megerősíti, hogy 2021 utolsó három hónapjában 2,4%-os volt a növekedés az előző negyedévhez képest, míg 2021 egészében Románia gazdasága 5,9%-kal bővült.

Az első negyedéves gazdasági teljesítmény meglepő, például a Refinitiv pénzügyi szolgáltató a hazai elemzők körében végzett felmérése alapján 2,2%-os növekedésre várt az első három hónapban, de voltak olyan kereskedelmi bankok is, amelyek 0% körüli, vagy negatív gazdasági teljesítményre számítottak.

A mostani jó GDP-adat ellenére viszont az idei év egészét tekintve a gazdasági bővülés 2,6%-ra mérséklődhet az Európai Bizottság friss, hétfőn közzétett előrejelzése szerint. Ez a prognózis közel áll az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság (CNP) előrejelzéséhez is. A CNP május elején a korábban becsült 4,3 százalékról 2,9 százalékra módosította a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó várakozását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!