Tíz elektromos buszt vásárolna Csíkszereda

2022. május 13. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Térségi összefogással tíz elektromos buszra és a hozzájuk tartozó töltőállomásokra pályázik Csíkszereda. Az Országos Helyreállítási Alapból várt 24 millió lejes finanszírozás lehetővé tenné, hogy három útvonalon – Felcsíkra, „Oldalcsíkra” és Alcsíkra – mindkét irányba napi hat menetrendszerinti autóbuszos körjárat induljon – áll a csíkszeredai önkormányzat oldalán közzétett közleményben.

A finanszírozási pályázat benyújtásáról a határozatot a ma reggeli soron kívüli ülésén fogadta el a város Csíkszereda önkormányzata. Ugyanezt a határozatot tizenkét környező község is elfogadta vagy elfogadja a napokban, így teljessé válik a finanszírozási pályázat dokumentációja.

„Csíkszereda Metropoliszövezetének egyik legfőbb célkitűzése valósulhat meg ebből a nagyszabású projektből. Örömteli, hogy az Országos Helyreállítási Alapból a kormány az elszámolható költségekből 100 százalékban támogatja a környezetkímélő, nulla kibocsátású autóbuszok vásárlását a szükséges töltőállomások beszerzésével együtt. Ez a pályázat térségi összefogással, megfeszített munkával állt össze, és mivel más városokkal is versenyben vagyunk a támogatásért, az elkövetkezőkben is prioritásként kell kezelnünk” – idézi a közlemény Korodi Attila polgármestert.

A határozat megalapozó dokumentuma szerint három útvonalon indulnak autóbuszok. Mindhárom útvonalon hat-hat körjárat indul, mindkét irányba. A végállomás minden esetben a csíkszeredai autóbuszállomás. Az útvonalak a következők lennének:

  1. Csíkszereda–Csíkdelne–Csíkpálfalva–Csíkcsomortán–Csíkszereda;
  2. Csíkszereda–Csíkcsicsó–Madéfalva–Csíkrákos–Göröcsfalva–Csíkvacsárcsi–Csíkszentmihály–Szépvíz–Csíkszentmiklós–Csíkszereda;
  3. Csíkszereda–Csíkszentlélek–Csíkmindszent–Bánkfalva–Csíkszentmárton–Csíkszentsimon–Csíkszentimre–Csíkszentkirály–Csíkszereda.

A közleményből az is kiderül, hogy a 10 méter hosszúságú elektromos buszok mindegyikéhez tartozik egy-egy éjszakai töltőállomás, a finanszírozási kérelem továbbá előirányoz összesen négy gyorstöltőt is. A projekt értéke így 4,8 millió euró, vagyis közel 24 millió lej. Csíkszereda Önkormányzata vállalja a nem elszámolható költségek fedezését – ez előreláthatóan a töltőállomások üzembe helyezése lesz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!