Pénteken rajtol a Roncsautó program új kiírása

2022. május 13. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Elrajtol pénteken a Roncsautó és a Roncsautó Plusz program újabb kiírása – írja az Agerpres hírügynökség. Az új kiírásban most először külön költségvetést szabtak meg közintézmények számára.

Az elektromos járművek iránti megnövekedett keresletre való tekintettel átcsoportosították a Környezetvédelmi Alap által működtetett program költségvetését.

  • Roncsautó program: a magánszemélyeknek szánt klasszikus Roncsautó program költségvetése 335 millió lej, a jogi személyeket célzó klasszikus program 123 millió lejes költségvetéssel indul, míg a közintézmények és önkormányzatokra szánt büdzsé 50 millió lej .
  • Roncsautó Plusz program: A magánszemélyeknek szánt Roncsautó Plusz program költségvetése 262 millió lej, a jogi személyeknél a büdzsé 190 millió lej lesz, míg a közintézmények számára 100 millió lejes keretet szabtak meg.

Az idei Roncsautó program mindkét változatára összesen 1,2 milliárd lejes költségvetést szánnak idén.

A klasszikus Roncsautó program keretében egy leadott jármű után 6 ezer lejes támogatás jár, két leadott jármű esetén 9 ezer lejre nő ez az összeg. Egy személy legtöbb két értékjegyet használhat fel új autó vásárlására. Ugyanakkor minden 15 évesnél régebbi, Euro 3-as vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású autó bezúzását 1500 lejes ökobónusszal ösztönzik. 1500 lejes ökobónusz jár akkor is, ha az új jármű szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 119 g/km-es határértéket, vagy ha LPG-meghajtású. Nem plug-in hibrid gépkocsi vásárlása esetén az ökobónusz értéke 3 ezer lej.

A Roncsautó Plusz program keretében teljesen elektromos autót vásárolni kívánók egy régi autó beadása esetén 45 ezer lejes, két régi jármű leadása esetén 48 ezer lejes állami támogatásban részesülnek. A plug-in hibridek vásárlását egy autó leadása esetén 20 ezer lejjel, két autó leadása esetén 23 ezer lejjel támogatja az állam. Ha a leadott jármű 15 évesnél régebbi és Euro 3-as vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású, ez esetben is jár az 1500 lejes ökobónusz.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!