Pénteken rajtol a Roncsautó program új kiírása

2022. május 13. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

Elrajtol pénteken a Roncsautó és a Roncsautó Plusz program újabb kiírása – írja az Agerpres hírügynökség. Az új kiírásban most először külön költségvetést szabtak meg közintézmények számára.

Az elektromos járművek iránti megnövekedett keresletre való tekintettel átcsoportosították a Környezetvédelmi Alap által működtetett program költségvetését.

  • Roncsautó program: a magánszemélyeknek szánt klasszikus Roncsautó program költségvetése 335 millió lej, a jogi személyeket célzó klasszikus program 123 millió lejes költségvetéssel indul, míg a közintézmények és önkormányzatokra szánt büdzsé 50 millió lej .
  • Roncsautó Plusz program: A magánszemélyeknek szánt Roncsautó Plusz program költségvetése 262 millió lej, a jogi személyeknél a büdzsé 190 millió lej lesz, míg a közintézmények számára 100 millió lejes keretet szabtak meg.

Az idei Roncsautó program mindkét változatára összesen 1,2 milliárd lejes költségvetést szánnak idén.

A klasszikus Roncsautó program keretében egy leadott jármű után 6 ezer lejes támogatás jár, két leadott jármű esetén 9 ezer lejre nő ez az összeg. Egy személy legtöbb két értékjegyet használhat fel új autó vásárlására. Ugyanakkor minden 15 évesnél régebbi, Euro 3-as vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású autó bezúzását 1500 lejes ökobónusszal ösztönzik. 1500 lejes ökobónusz jár akkor is, ha az új jármű szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 119 g/km-es határértéket, vagy ha LPG-meghajtású. Nem plug-in hibrid gépkocsi vásárlása esetén az ökobónusz értéke 3 ezer lej.

A Roncsautó Plusz program keretében teljesen elektromos autót vásárolni kívánók egy régi autó beadása esetén 45 ezer lejes, két régi jármű leadása esetén 48 ezer lejes állami támogatásban részesülnek. A plug-in hibridek vásárlását egy autó leadása esetén 20 ezer lejjel, két autó leadása esetén 23 ezer lejjel támogatja az állam. Ha a leadott jármű 15 évesnél régebbi és Euro 3-as vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású, ez esetben is jár az 1500 lejes ökobónusz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!