Horvátország már jövőre bevezeti az eurót, Romániának már céldátuma sincs

2022. május 13. – 19:00

Horvátország már jövőre bevezeti az eurót, Romániának már céldátuma sincs
Forrás: Pexels

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta az euró bevezetéséről szóló törvényt a horvát parlament pénteken – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT). Az MTI tudósítása szerint a jogszabályt 117 igen szavazattal, 13 nem szavazat ellenében, egy tartózkodás mellett szavazta meg a nemzetgyűlés.

Az eurót hivatalosan 2023. január 1-jén vezetik be Horvátországban, ezt megelőzően pedig az árakat szeptember 5-től kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig érvényben marad.

A kunát – az euró hivatalos bevezetésének időpontjától – költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

A román kormány által nemrégiben elfogadott konvergenciaprogramban ezzel szemben már céldátuma sincs az euró bevezetésének. Az Európai Bizottságnak is elküldött dokumentum szerint Románia most a világjárvány és az ukrajnai háború társadalmi-gazdasági következményeinek a mérséklésére összpontosít – írja a Hotnews.

Az euró bevezetéséhez az országnak meg kell felelnie valamennyi maastrichti kritériumnak. Ezek között szerepel, hogy az infláció legfeljebb 1,5 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának átlaga. További feltétel, hogy az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát, és a hosszú távú hitelek kamatlába legfeljebb 2 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam tízéves lejáratú államkötvényeinek átlagos kamatlába.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!