Egy magyarországi cég csíkszeredai beruházásának alapkőletételén vett részt Szijjártó Péter

2022. május 13. – 17:38

Egy magyarországi cég csíkszeredai beruházásának alapkőletételén vett részt Szijjártó Péter
A Controlsoft-Automatika csíkszeredai beruházásának alapkőletétele. A magyarországi vállalat képviselői Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnökével, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Korodi Attila csíkszeredai polgármesterrel közösen helyezik el a beruházás alapkövét – Fotó: Csíkszeredai Városháza Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi tulajdonú Controlsoft-Automatika csíkszeredai beruházásának alapkőletételén vett részt pénteken Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter – számol be az MTI. A projekt keretében a vállalat automatizálással foglalkozó irodát és üzemcsarnokot épít 1,26 millió euró értékben, amihez a magyar kormány 754 ezer eurós támogatást adott.

A beruházás annak a programnak a része, amellyel a magyar kormány a magyarországi vállalatok külföldi beruházásait támogatja. A program keretében Romániai beruházásokhoz 15 cég kapott összesen 65 millió eurós támogatást, ami közel 156 millió eurónyi beruházást indukált – mondta el Szijjártó.

A külügyminiszter szerint az is fontos, hogy a projekt továbbfejleszti Magyarország és Románia gazdasági együttműködését, amely amúgy is számos rekordot megdöntött az elmúlt időszakban. Szijjártó szerint Románia mára a magyar vállalati tőke ötödik legjelentősebb célországává vált, a befektetések értéke a kétmilliárd eurót is meghaladja. A kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig 20 százalékos növekedéssel megközelítette a tízmilliárd eurót, ebből a magyar export hatmilliárd eurót tesz ki.

Az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter kifejezetten a román sajtó képviselőihez is szólt, hangsúlyozta: „Mi, magyarok mindig is a pragmatikus és észszerű együttműködésben hittünk. Mi mindig is abban hittünk és hiszünk a mai napig is, hogy kölcsönös tisztelet talaján állva ezt az együttműködést tovább lehet fejleszteni és így abból mindkét ország, mindkét nemzet nagyon sokat tud profitálni”.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a mostani beruházás újabb fontos lépés a közös kihívások kezelése felé, miután a két ország környezetvédelmi sikereit nehéz lenne elképzelni külön-külön.

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, aki szintén jelen volt az alapkőletételen, rendkívül fontosnak nevezte a magyar kormány támogatásait a beruházásokhoz, s úgy vélekedett, hogy ezek tovább fogják erősíteni a két ország közötti kapcsolatot. Kiemelte, hogy bár víz nélkül nincs élet, Románia sajnos jelenleg nem jár elől jó példával ebből a szempontból, nem kezeli megfelelő értékként a vizet. Ebből a szempontból pedig különösen lényeges az a technológia, amely lehetővé teszi a tisztább vízállomány megteremtését – mondta.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!