Felfelé módosította az inflációs előrejelzését a jegybank

2022. május 12. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Nemzeti Bank (BNR) felfelé módosította inflációs előrejelzését, 2022 végére 12,5 százalékos, jövő év végére 6,7 százalékos pénzromlással számol – ismertette az adatokat csütörtökön az Agerpres tudósítása szerint a jegybank kormányzója, Mugur Isărescu.

Idén februári jelentésében erre az évre még 9,6 százalékos, 2023-ra pedig 3,2 százalékos inflációt vetített előre a BNR.

A jegybank szakértői szerint a termelési költségek emelkedése miatt júniusig az infláció gyorsulására kell számítani, majd fokozatos csökkenés veszi kezdetét, amely csak 2023 második negyedévében torpan meg ideiglenesen, amikor érvényét veszti a földgáz és az áram árát korlátozó jogszabály.

A Román Nemzeti Bank szerdai közlése értelmében a márciusi 10,15 százalékról áprilisban 13,76 százalékra nőtt az éves infláció Romániában. A nem élelmiszer jellegű termékek 16,35 százalékkal, az élelmiszerek 13,54 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 7,11 százalékkal nőtt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!