A nyerészkedést büntető jogszabályt dolgozott ki a kormány

2022. május 12. – 09:07

A nyerészkedést büntető jogszabályt dolgozott ki a kormány
Fotó: gov.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Első olvasatban tárgyalta szerdai ülésén a kormány a válsághelyzeteket tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használó nyerészkedők megbírságolásáról kidolgozott jogszabályt.

Az indokolatlan áremeléseket, mesterséges áruhiány előidézését, a termelés, vagy értékesítés korlátozását a jogszabály ostromállapot, rendkívüli állapot, katonai mozgósítás, vagy más válsághelyzet idején tisztességtelen piaci magatartásnak minősíti és az éves bevétel 0,1-től 1 százalékáig terjedő, de legalább 10 ezer lejes bírsággal sújtja. Ha az elkövető magánszemély, a bírság 5500 lejtől 11 ezer lejig terjedhet.

Magánszemélyek kárára elkövetett nyerészkedés esetén a fogyasztóvédelem, jogi személyek esetében pedig a versenytanács jár el – írja az MTI.

A sürgősségi kormányrendelet tervezetének indoklása szerint a koronavírus-járvány idején tapasztalt visszaélések megismétlődését megelőzendő, a jelenlegi geopolitikai helyzetben szükség van olyan jogszabályra, amellyel meggátolható, hogy a spekulánsok hiányt idézzenek elő, vagy mesterségesen felverjék az árakat és ezzel veszélyeztessék a nélkülözhetetlen szolgáltatások működését, vagy a lakosság ellátását alapvető egészségügyi termékekkel és élelmiszerekkel.

A jogszabály által védendő alapvető termékek és szolgáltatások listáját az adott válsághelyzetben kormányhatározattal pontosítják. A nyerészkedés elleni sürgősségi rendeletet várhatóan még ebben a hónapban hatályba lépteti a kormány.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!