A nyerészkedést büntető jogszabályt dolgozott ki a kormány

2022. május 12. – 08:07

A nyerészkedést büntető jogszabályt dolgozott ki a kormány
Fotó: gov.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Első olvasatban tárgyalta szerdai ülésén a kormány a válsághelyzeteket tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használó nyerészkedők megbírságolásáról kidolgozott jogszabályt.

Az indokolatlan áremeléseket, mesterséges áruhiány előidézését, a termelés, vagy értékesítés korlátozását a jogszabály ostromállapot, rendkívüli állapot, katonai mozgósítás, vagy más válsághelyzet idején tisztességtelen piaci magatartásnak minősíti és az éves bevétel 0,1-től 1 százalékáig terjedő, de legalább 10 ezer lejes bírsággal sújtja. Ha az elkövető magánszemély, a bírság 5500 lejtől 11 ezer lejig terjedhet.

Magánszemélyek kárára elkövetett nyerészkedés esetén a fogyasztóvédelem, jogi személyek esetében pedig a versenytanács jár el – írja az MTI.

A sürgősségi kormányrendelet tervezetének indoklása szerint a koronavírus-járvány idején tapasztalt visszaélések megismétlődését megelőzendő, a jelenlegi geopolitikai helyzetben szükség van olyan jogszabályra, amellyel meggátolható, hogy a spekulánsok hiányt idézzenek elő, vagy mesterségesen felverjék az árakat és ezzel veszélyeztessék a nélkülözhetetlen szolgáltatások működését, vagy a lakosság ellátását alapvető egészségügyi termékekkel és élelmiszerekkel.

A jogszabály által védendő alapvető termékek és szolgáltatások listáját az adott válsághelyzetben kormányhatározattal pontosítják. A nyerészkedés elleni sürgősségi rendeletet várhatóan még ebben a hónapban hatályba lépteti a kormány.