Emelt a jegybank az alapkamaton. A vártnál is magasabb lehet az infláció

2022. május 10. – 15:47

frissítve

Emelt a jegybank az alapkamaton. A vártnál is magasabb lehet az infláció
A Román Nemzeti Bank bukaresti székhelye – Fotó: bnro.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa keddi monetáris politikai ülésén 75 bázisponttal 3,75 százalékra emelte az alapkamatot. A jegybank közleménye szerint 75 bázisponttal 4,75 százalékra emelték a lombard hitel kamatát, és szintén 75 bázisponttal 2,75 százalékra növelték a letéti rátát. Az új kamatok május 11-től hatályosak.

Az elemzők egyöntetűen arra számítottak, hogy a jegybank lépni fog a magas infláció miatt. A monetáris politikai ülés előtt 50 és 100 bázispont közötti emelésről szóltak az elemzői várakozások.

A BNR legutóbb április elején emelt alapkamatot, amikor 2,5 százalékról 3 százalékra emelkedett a rendkívül fontos referenciamutató.

Az alapkamat emelésének egyik fontos hatása az lesz, hogy emelkedni fognak a változó kamatozású hitelek törlesztőrészletei. A lépésre viszont ennek tudatában is rákényszerül a jegybank igazgatótanácsa, hiszen az egyre magasabb inflációt az alapkamat emelésével lehet féken tartani.

A jegybank egyébként arra számít, hogy az infláció a második negyedévben még meredeken emelkedik, az idei harmadik negyedévtől kezdődően viszont fokozatos javulás várható a pénzromlás mértékében. Ennek ellenére a jegybank közleménye szerint az infláció az eddigi várakozásokhoz képest jóval súlyosabb lehet, és csak 2023 második negyedévére teszik azt az időpontot, amikor egyszámjegyűre zsugorodik, vagyis 10 százalék alá csökken. A jegybank közleményét és helyzetértékelését itt tudjátok részletesen elolvasni.

Márciusban 10,15%-os inflációt közöltek, ami tehát a következő hónapokban nagy valószínűséggel tovább emelkedik.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!