Kelemen Hunor: a kormány nem fog benzinárstopot bevezetni

2022. május 9. – 09:48

Kelemen Hunor: a kormány nem fog benzinárstopot bevezetni
Fotó: Mol Románia

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány nem fogja magyarországi mintára korlátozni az üzemanyagok kiskereskedelmi árát, nem azért, mert nem akarja, hanem azért, mert erre az intézkedésre nincs költségvetési fedezet – nyilatkozta a hét végén a Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

Az RMDSZ elnöke a Radornak elmondta: a benzinárstop bevezetése azt jelentené, hogy az államnak ki kell fizetnie az üzemanyag-kiskereskedőknek a piaci ár és a hatósági ár közötti különbözetet. „Ezt a pénzt pedig valahonnan el kell venni” – jelentette ki a politikus.

Mit ismert, a kormány korábban átfogó gazdaságvédelmi és szociális intézkedéscsomagot jelentett be. Ennek részeként az állam literenként 50 banival pótolna be a közúti fuvarozók üzemanyagköltségeibe. Ám azt nem tudni még, hogy ez az intézkedés mikor lép hatályba.

Amikor erről kérdezték, Florin Spătaru gazdasági miniszter azt válaszolta, hogy előbb a pénzügyminisztériumnak ki kell dolgoznia azt az eljárást, amellyel a fuvarozók elszámolhatják a tankolásra fordított kiadásaik egy részét. Jelenleg Romániában a legolcsóbb gázolaj litere 8,7 lejbe kerül.

A magyar kormány április végén jelentett be, hogy július elsejéig meghosszabbítja az üzemanyagra és az egyes élelmiszeripari termékekre vonatkozó árkorlátozó intézkedéseket. Az Orbán-kabinet tavaly november 15-től három hónapra 480 forintos áron rögzítette a benzin és a gázolaj árát. Ezt később meghosszabbította a kormány.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!