Június 17-én indul a háztartási gépek idei roncsprogramja

2022. május 9. – 15:07

frissítve

Június 17-én indul a háztartási gépek idei roncsprogramja

Másolás

Vágólapra másolva

A háztartási gépek idei roncsprogramját két fordulóban fogják lebonyolítani, az első június 17-én indul – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Frissítve - A tárcavezető közlése szerint idén 100 millió lejt különítettek el a környezetbarát háztartási gépek beszerzésének ösztönzésére, 75 millió lejjel, mint a múlt évben. A roncsprogramot ugyanolyan rendszerben bonyolítják majd le, mint tavaly, újdonság viszont, hogy idén televíziókra nem lehet már vásárlási utalványokat igényelni. Ezt Tánczos azzal indokolta, hogy a program célkitűzése a szén-dioxid-kibocsátás minél nagyobb mértékű csökkentése. Ezért idéntől az alacsonyabb fogyasztású televíziók lecserélése helyett a fennmaradó összeget a nagyobb energiafogyasztású háztartási gépek vásárlására irányítják át.

Újdonság az is, hogy a korábbi két hétről egy hétre csökkent az az időtartam, amely alatt be lehet váltani a kereskedőknél a lefoglalt értékjegyeket. Ugyanakkor azok, akik regisztráltak a programra, de a megadott határidőig nem használták fel az utalványt, egy évig nem igényelhetnek támogatást ugyanarra a típusú háztartási gépre.

A háztartási gépek roncsprogramja idén is két fordulóban zajlik, az első fordulót június-július, a másodikat pedig november-december periódusban szervezik meg. Az első fordulóban június 17-étől kezdődően hozhatnak létre felhasználói fiókot a lakosok a Környezetvédelmi Alap erre a célra létrehozott internetes felületén, majd az értékjegyek igénylése a következő szakaszokban zajlik:

  • Az I. szakasz június 24-én, reggel 10 órakor indul, és június 30-ig, vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban mosógépekre, mosogatóképekre és hűtőszekrényekre lehet értékjegyeket lefoglalni. A támogatási keret 25 millió lej.
  • A II. szakasz július 1-jén, 10 órakor indul, és július 7-éig, vagy a támogatási összeg kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban laptopokra és táblagépekre lehet értékjegyet lefoglalni. A támogatási keret 10 millió lej.
  • A III. szakasz július 8-án, reggel 10 órakor indul, és július 14-éig, vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban légkondicionáló berendezésekre, ruhaszárító gépekre és porszívókra lehet értékjegyet igényelni. A támogatási keret 15 millió lej.

Mosó- és mosogatógépek, légkondicionáló berendezések, hűtők, fagyasztóládák, ruhaszárító gépek lecserélésére 400 lejes értékjegy, porszívókra 200 lejes értékjegy, laptopokra 500 lejes utalvány, táblagépekre pedig 300 lejes értékjegy jár.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!