Június 17-én indul a háztartási gépek idei roncsprogramja

2022. május 09. – 14:07

frissítve

Június 17-én indul a háztartási gépek idei roncsprogramja

Másolás

Vágólapra másolva

A háztartási gépek idei roncsprogramját két fordulóban fogják lebonyolítani, az első június 17-én indul – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Frissítve - A tárcavezető közlése szerint idén 100 millió lejt különítettek el a környezetbarát háztartási gépek beszerzésének ösztönzésére, 75 millió lejjel, mint a múlt évben. A roncsprogramot ugyanolyan rendszerben bonyolítják majd le, mint tavaly, újdonság viszont, hogy idén televíziókra nem lehet már vásárlási utalványokat igényelni. Ezt Tánczos azzal indokolta, hogy a program célkitűzése a szén-dioxid-kibocsátás minél nagyobb mértékű csökkentése. Ezért idéntől az alacsonyabb fogyasztású televíziók lecserélése helyett a fennmaradó összeget a nagyobb energiafogyasztású háztartási gépek vásárlására irányítják át.

Újdonság az is, hogy a korábbi két hétről egy hétre csökkent az az időtartam, amely alatt be lehet váltani a kereskedőknél a lefoglalt értékjegyeket. Ugyanakkor azok, akik regisztráltak a programra, de a megadott határidőig nem használták fel az utalványt, egy évig nem igényelhetnek támogatást ugyanarra a típusú háztartási gépre.

A háztartási gépek roncsprogramja idén is két fordulóban zajlik, az első fordulót június-július, a másodikat pedig november-december periódusban szervezik meg. Az első fordulóban június 17-étől kezdődően hozhatnak létre felhasználói fiókot a lakosok a Környezetvédelmi Alap erre a célra létrehozott internetes felületén, majd az értékjegyek igénylése a következő szakaszokban zajlik:

  • Az I. szakasz június 24-én, reggel 10 órakor indul, és június 30-ig, vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban mosógépekre, mosogatóképekre és hűtőszekrényekre lehet értékjegyeket lefoglalni. A támogatási keret 25 millió lej.
  • A II. szakasz július 1-jén, 10 órakor indul, és július 7-éig, vagy a támogatási összeg kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban laptopokra és táblagépekre lehet értékjegyet lefoglalni. A támogatási keret 10 millió lej.
  • A III. szakasz július 8-án, reggel 10 órakor indul, és július 14-éig, vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban légkondicionáló berendezésekre, ruhaszárító gépekre és porszívókra lehet értékjegyet igényelni. A támogatási keret 15 millió lej.

Mosó- és mosogatógépek, légkondicionáló berendezések, hűtők, fagyasztóládák, ruhaszárító gépek lecserélésére 400 lejes értékjegy, porszívókra 200 lejes értékjegy, laptopokra 500 lejes utalvány, táblagépekre pedig 300 lejes értékjegy jár.