Pénzmosó hálózatra csapott le a DIICOT, az OTP Bank Románia is feljelentést tett

2022. május 6. – 14:31

Pénzmosó hálózatra csapott le a DIICOT, az OTP Bank Románia is feljelentést tett
A DIICOT által a házkutatások során lefoglalt pénz egy része – Fotó: DIICOT

Másolás

Vágólapra másolva

A gyanú szerint 16 millió dollárhoz juthattak hozzá jogtalanul egy bűnszervezet tagjai a nagyon szövevényes ügyben.

Nagyon súlyos következményekkel járó csalás és pénzmosás, valamint hivatali visszaélés és zsarolás gyanúja miatt országszerte 28 házkutatást tartott csütörtökön a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT).

A hatóság közlése szerint az akciójuk célja az volt, hogy felszámoljanak egy kiterjedt bűnszervezetet, amely a gyanú szerint csalással juthatott hozzá egy romániai hitelintézetnél nyitott számláról 16 millió dollárhoz.

A DIICOT közleménye szerint az egyik szálon a 16 millió dolláros számlát nyitó ügyfél egy offshore cég volt. A gyanú szerint egy személy hamis papírokkal igazolta, hogy a Belizében bejegyzett offshore cég jogi képviselője, így juthatott hozzá az összeghez, amelyet tisztára mosás céljával több más bankszámlára utalhatott át. Az összegeket az elkövető bűntársaival készpénzben vehette fel az említett bankszámlákról, hogy drága személygépkocsikat és ingatlanokat vásároljanak, valamint hiteleket adjanak romániai, moldovai, ukrán és orosz állampolgároknak.

Megkeresésünkre az OTP Bank Románia képviselői elmondták, hogy a folyamatban levő nyomozás miatt nem árulhatnak el részleteket az ügyről, de megerősítették, hogy náluk vezették az ügyben érintett számlát. Az ügyben már korábban feljelentést tettek. A bank az alábbi állásfoglalást írásban küldte:

„A bűnözői csoportról szóló sajtóinformációkkal kapcsolatban, amely ügyben az OTP Bank Románia neve is felmerült, a következő pontosításokkal szeretnénk élni:

A bank, mint minden alkalommal, felügyelte a jogszabályi előírások betartását, és minden szükséges lépést megtett a helyzet megfelelő kezelése érdekében. Szorosan együttműködünk az ügy kivizsgálásában érintett hatóságokkal, de a helyzet megoldásáig nem tudunk további részletekkel szolgálni. Az ügyben ugyanis maga az OTP Bank is büntetőfeljelentést tett. Tájékoztatjuk továbbá, hogy az említett helyzet a bank működését semmilyen módon nem befolyásolja” - áll az állásfoglalásban.

A DIICOT ügyészei eddig 11 gyanusítottat hallgattak ki az ügyben, a G4Media úgy tudja, hogy kihallgatták az OTP Bank Románia két alkalmazottját is, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi a szerepük az eljárásban.

A gyanúsítottak hamis papírokkal próbáltak hozzájutni az OTP Bank által zárolt számlához

Az ügyről a Hotnews is cikket közölt, a portál az ügyet jól ismerő DIICOT-közeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az ügy eleje még 2014-2015-re nyúlik vissza, amikor az OTP Bank Románia és a Román Nemzeti Bank feljelentést tett egy látszólag átlagos vállalati ügyfél számlája miatt, amellyel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy egy nemzetközi pénzmosási hálózat része lehet. Az adott számlát a Hotnews forrásai szerint az OTP Bank Románia már akkor zárolta. 2021-ben viszont az ügyészség arról döntött, hogy feloldják a zárolást. Ezt követően megjelent egy másik személy is, egy nő, aki az offshore cég tulajdonosaként mutatkozott be, és dokumentumokkal igazolta, hogy felhatalmazással bír az adott számlával kapcsolatos ügyleteket illetően. Az általa bemutatott dokumentumok alapján több pénzügyi tranzakciót is végrehajtott a számláról.

A történetben az újabb fordulatot az jelentette, amikor megjelent az offshore-cég másik tulajdonosa is, aki azt állította, hogy az előbb említett nő által bemutatott okmányok hamisítványok voltak, és nem volt joga végrehajtani a tranzakciókat. A Hotnews forrásai szerint a DIICOT ügyészei most azt is vizsgálják, hogy az ügyben melyik fél nem mondd igazat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!