Aláírták a szerződést, a Romgaz megvette a Neptun Deep földgázmező 50%-át

2022. május 3. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Romgaz gázipari vállalat vezetői aláírták kedden azt a szerződést, amely révén 1,06 milliárd euró értékben megvásárolják az amerikai Exxon Mobiltól a Fekete-tenger kontinentális talapzatában levő Neptun Depp földgázmező tulajdonrészének 50%-át.

A földgázmező, amelyben becslések szerint 42 és 84 milliárd köbméter közötti gázmennyiség rejlik, másik tulajdonosa az OMV Petrom, szintén 50%-os tulajdonrésszel. A felek között korábban megkötött megállapodás szerint a földgázmező operátora az OMV Petrom lenne.

A Romgaz tavaly március végén tett kötelező vételi ajánlatot az amerikai olajvállalatnak a földgázmezőért. A tárgyalások viszonylag hosszú ideig tartottak, aminek az egyik oka, hogy a parlament jelentősen módosítani készül a mélytengeri földgázkitermelést szabályozó offshore-törvényt.

A szerződés aláírásán jelen volt Nicolae Ciucă miniszterelnök is, aki arra kérte a két vállalat képviselőit, hogy kezdjék meg minél hamarabb a kitermelést. A kormány és a Romgaz vezetői is arról nyilatkoztak korábban, hogy leghamarabb 2026-ban kezdődhet meg a kitermelés a Neptun Deep földgázmezőből.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!