Aláírták a szerződést, a Romgaz megvette a Neptun Deep földgázmező 50%-át

2022. május 3. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Romgaz gázipari vállalat vezetői aláírták kedden azt a szerződést, amely révén 1,06 milliárd euró értékben megvásárolják az amerikai Exxon Mobiltól a Fekete-tenger kontinentális talapzatában levő Neptun Depp földgázmező tulajdonrészének 50%-át.

A földgázmező, amelyben becslések szerint 42 és 84 milliárd köbméter közötti gázmennyiség rejlik, másik tulajdonosa az OMV Petrom, szintén 50%-os tulajdonrésszel. A felek között korábban megkötött megállapodás szerint a földgázmező operátora az OMV Petrom lenne.

A Romgaz tavaly március végén tett kötelező vételi ajánlatot az amerikai olajvállalatnak a földgázmezőért. A tárgyalások viszonylag hosszú ideig tartottak, aminek az egyik oka, hogy a parlament jelentősen módosítani készül a mélytengeri földgázkitermelést szabályozó offshore-törvényt.

A szerződés aláírásán jelen volt Nicolae Ciucă miniszterelnök is, aki arra kérte a két vállalat képviselőit, hogy kezdjék meg minél hamarabb a kitermelést. A kormány és a Romgaz vezetői is arról nyilatkoztak korábban, hogy leghamarabb 2026-ban kezdődhet meg a kitermelés a Neptun Deep földgázmezőből.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!