Megjelent a Hivatalos Közlönyben, hamarosan zöld rendszámtáblát kapnak az elektromos autók

2022. április 29. – 10:16

Megjelent a Hivatalos Közlönyben, hamarosan zöld rendszámtáblát kapnak az elektromos autók
Fotó: Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az a rendelet, amely során az elektromos vagy hidrogén üzemanyagcellás autókat 60 napon belül már zöld rendszámtáblával látják el – közölte Facebook oldalán Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Az új rendszámon fehér alapon zöld betűk és számok kombinációja lesz, a megkülönböztető jelzés pedig számos előnyhöz juttathatja a gépkocsi tulajdonosát. Ezeknek a kedvezményeknek a kidolgozása főleg az önkormányzatok hatáskörébe tartozik majd, például, bizonyos zónákban korlátozni tudják a belsőégésű motorral felszerelt gépjárművek behajtási jogát, annak érdekében, hogy a levegő minősége javuljon és csökkenjen a forgalom.

A környezetvédelmi miniszter emlékeztetett, hogy négy-öt éven belül várhatóan 18 ezer elektromosautó-töltőállomást építenek ki a helyi önkormányzatok, amennyiben élni fognak a kormány és környezetvédelmi minisztérium által nyújtott lehetőségekkel.

A kormány a helyreállítási alapból (PNRR) több mint 15 ezer töltőállomás kialakítására különített el erre a célra költségvetést, továbbá a Környezetvédelmi Alapon keresztül a környezetvédelmi szaktárca egy külön program keretében támogatja az önkormányzatok törekvéseit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!