Már nem a Dacia Románia legértékesebb brandje

2022. április 28. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben az évben az eMAG online kereskedelmi áruház brandje a legértékesebb Romániában – derül ki a Brand Finance szokásos, minden évben megjelenő ranglistájából. Az eMAG első helye a kiskereskedelmi szektor elmúlt években bemutatott szárnyalását támasztja alá. A Nicolae Stanciu által alapított vállalat brandje az elemzés szerint 1,02 milliárd eurót ér, ami jó 29%-os növekedés csak az előző évhez képest.

Amennyire jó bőrben vannak a kiskereskedelmi vállalatok, annyira az autógyártók mögötti bizonytalan időszakra mutat rá, hogy a tavaly még legértékesebb brandnek számító Dacia márkaértéke 28%-ot esett egy év alatt, és már „csak” 815 millió euróra tehető. A Dacia évekig uralta a Brand Finance ranglistáját.

Megőrizte tavalyi harmadik helyét a Dedeman barkácsáruház brandje, amely 23,8%-kal nőtt 2021-hez képest, és már átlépte a bűvös 500 millió eurós értéket. A Petrom brand értéke szintén nőtt, közel 50 millió euróval, és a Banca Transilvania márkaértékét megelőzve már feljött a negyedik helyre. A legjobb tízben egyébként a Banca Transilvania mellett még két hitelintézet brandje képviselteti magát: a BRD és a BCR.

Románia 10 legértékesebb brandje – Forrás: a Brand Finance Románia 50 2022 című jelentés
Románia 10 legértékesebb brandje – Forrás: a Brand Finance Románia 50 2022 című jelentés

A jelentés egyébként Mihai Bogdant, a Brand Finance igazgatóját is idézi, aki arra mutat rá az eredményeikkel kapcsolatban, hogy míg korábban sokan úgy vélték, hogy a Daciának bérelt helye van a legértékesebb brandek ranglistájának élén, most egy újhullámot képviselő, az elmúlt 30 évben alapított vállalat vette át a stafétát, ami pozitív jelként is felfogható a román gazdaság szempontjából.

A teljes elemzés nyilvánosan elérhető részét ide kattintva tudjátok átböngészni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!