Már nem a Dacia Románia legértékesebb brandje

2022. április 28. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben az évben az eMAG online kereskedelmi áruház brandje a legértékesebb Romániában – derül ki a Brand Finance szokásos, minden évben megjelenő ranglistájából. Az eMAG első helye a kiskereskedelmi szektor elmúlt években bemutatott szárnyalását támasztja alá. A Nicolae Stanciu által alapított vállalat brandje az elemzés szerint 1,02 milliárd eurót ér, ami jó 29%-os növekedés csak az előző évhez képest.

Amennyire jó bőrben vannak a kiskereskedelmi vállalatok, annyira az autógyártók mögötti bizonytalan időszakra mutat rá, hogy a tavaly még legértékesebb brandnek számító Dacia márkaértéke 28%-ot esett egy év alatt, és már „csak” 815 millió euróra tehető. A Dacia évekig uralta a Brand Finance ranglistáját.

Megőrizte tavalyi harmadik helyét a Dedeman barkácsáruház brandje, amely 23,8%-kal nőtt 2021-hez képest, és már átlépte a bűvös 500 millió eurós értéket. A Petrom brand értéke szintén nőtt, közel 50 millió euróval, és a Banca Transilvania márkaértékét megelőzve már feljött a negyedik helyre. A legjobb tízben egyébként a Banca Transilvania mellett még két hitelintézet brandje képviselteti magát: a BRD és a BCR.

Románia 10 legértékesebb brandje – Forrás: a Brand Finance Románia 50 2022 című jelentés
Románia 10 legértékesebb brandje – Forrás: a Brand Finance Románia 50 2022 című jelentés

A jelentés egyébként Mihai Bogdant, a Brand Finance igazgatóját is idézi, aki arra mutat rá az eredményeikkel kapcsolatban, hogy míg korábban sokan úgy vélték, hogy a Daciának bérelt helye van a legértékesebb brandek ranglistájának élén, most egy újhullámot képviselő, az elmúlt 30 évben alapított vállalat vette át a stafétát, ami pozitív jelként is felfogható a román gazdaság szempontjából.

A teljes elemzés nyilvánosan elérhető részét ide kattintva tudjátok átböngészni.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!