Ciucă szerint az év közepén elkezdődhet a gáz kitermelése a Fekete-tenger talapzatából

2022. április 28. – 09:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei év közepén kerül sor az első gázkitermelésre a Fekete-tenger talapzatából – erősítette meg Nicolae Ciucă miniszterelnök a román közszolgálati televízió (TVR) szerda esti műsorában.

Az Agerpres által összefoglalt interjú szerint a kitermelést végző Black Sea Oil and Gas évente egymilliárd köbméter gázt fog felszínre hozni a Fekete-tenger talapzatából. A Buzău megyei Caragele környékén nemrég felfedezett földgázmezőt a remények szerint 2024-ben kezdik kitermelni, a Fekete-tenger talapzatában lévő Neptun Deep kiaknázása azonban a jelek szerint 2026-2027 előtt nem fog elkezdődni – mondta Ciucă, aki szerint Románia szerencsés ország, hogy rendelkezik ezzel a rendkívül fontos erőforrással.

A kormányfő azt is elmondta, jelenleg elegendő gázmennyiség van az országban a lakossági fogyasztás és az ipari szükségletek fedezésére, de szükség van az évi fogyasztáshoz képest egy 20 százalékos többletre. Tíz százalékot ebből a Black Sea Oil and Gas kitermelése fog fedezni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!