Ciucă szerint az év közepén elkezdődhet a gáz kitermelése a Fekete-tenger talapzatából

2022. április 28. – 09:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei év közepén kerül sor az első gázkitermelésre a Fekete-tenger talapzatából – erősítette meg Nicolae Ciucă miniszterelnök a román közszolgálati televízió (TVR) szerda esti műsorában.

Az Agerpres által összefoglalt interjú szerint a kitermelést végző Black Sea Oil and Gas évente egymilliárd köbméter gázt fog felszínre hozni a Fekete-tenger talapzatából. A Buzău megyei Caragele környékén nemrég felfedezett földgázmezőt a remények szerint 2024-ben kezdik kitermelni, a Fekete-tenger talapzatában lévő Neptun Deep kiaknázása azonban a jelek szerint 2026-2027 előtt nem fog elkezdődni – mondta Ciucă, aki szerint Románia szerencsés ország, hogy rendelkezik ezzel a rendkívül fontos erőforrással.

A kormányfő azt is elmondta, jelenleg elegendő gázmennyiség van az országban a lakossági fogyasztás és az ipari szükségletek fedezésére, de szükség van az évi fogyasztáshoz képest egy 20 százalékos többletre. Tíz százalékot ebből a Black Sea Oil and Gas kitermelése fog fedezni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!