Egy év alatt 30 ezer ember költözött nagyvárosok melletti településekre. Melyik község a legnépszerűbb?

2022. április 26. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

Csak 2020-ban 116 ezer romániai állampolgár költözött városról községbe vagy falura – derül ki azokból az adatokból, amelyeket a Ziarul Financiar gazdasági lap kért ki a statisztikai intézettől.

A lap szerint a részletes statisztikák azt támasztják alá, hogy a vidéki besorolású lakóhelyre költözők esetében a legnépszerűbb 50 község zömét tulajdonképpen olyan települések adják, amelyek legfennebb 10-15 kilométerre találhatóak nagyvárosoktól.

Az adatokból az is kiderül, hogy a 116 ezer vidékre költöző személy közül körülbelül 30 ezerre tehető azok száma, akik egy nagyvárossal majdnem összenőtt községben választottak új lakóhelyet maguknak.

A lap az ilyen községekre példaként éppen a Kolozsvár közvetlen szomszédságában található Szászfenest hozza fel, amely a 2011-es népszámlálási adatok szerint még 22 ezer lakossal rendelkezett, jelenleg viszont az ott élők száma becslések szerint már a 40 ezret is meghaladja. Ezzel Szászfenes az ország legnagyobb lakosságszámú községe, amely tulajdonképpen Kolozsvár alvónegyedeként funkcionál.

Egyébként a hivatalos adatok szerint éppen Szászfenesen nőtt a legnagyobb mértékben az ilyen típusú migráció, csak tavaly 2800 addig városon élő lakos költözött a községbe. A második helyen a Bukarest mellett található Chiajna (+2100 lakos), harmadik helyen a Iași mellett Miroslava (+1600 lakos) következik, de Temesvár is képviselteti magát az egyik szatelittelepülése, Újszentes (+1500 lakos) révén.

A lap rámutat, ugyan ezek mind önálló települések, nem mellékes az adatok vizsgálatánál az a szempont sem, hogy a toplistán szereplő községek inkább városi életvitelt tesznek lehetővé az ott lakóknak, és az oda költöző személyeknek fontos szempont, hogy továbbra is részesülhetnek a szomszédos nagyváros nyújtotta minden előnyből. Emellett fontos részlet az is, hogy ezekből az alvónegyedekből a lakosság jelentős része a szomszédos nagyvárosba jár be dolgozni, ráadásul a hivatalos statisztikák jelentősen alá is becsülhetik a valós számokat.

Az adatok alapján az is elmondható, hogy a városról vidékre költözők számának változása enyhén emelkedő tendenciát mutat. Míg 2019-ben még 113 ezer volt ez a szám, 2020-ban a cikk elején említett 116 ezerre emelkedett. A statisztikák szerint az eddig Bukarest, Kolozsvár, Iași és Temesvár környékére jellemző jelenség egyre erőteljesebben megjelenik Brassó, Marosvásárhely, Nagyvárad és Konstanca esetén is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!