Egy év alatt 30 ezer ember költözött nagyvárosok melletti településekre. Melyik község a legnépszerűbb?

2022. április 26. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

Csak 2020-ban 116 ezer romániai állampolgár költözött városról községbe vagy falura – derül ki azokból az adatokból, amelyeket a Ziarul Financiar gazdasági lap kért ki a statisztikai intézettől.

A lap szerint a részletes statisztikák azt támasztják alá, hogy a vidéki besorolású lakóhelyre költözők esetében a legnépszerűbb 50 község zömét tulajdonképpen olyan települések adják, amelyek legfennebb 10-15 kilométerre találhatóak nagyvárosoktól.

Az adatokból az is kiderül, hogy a 116 ezer vidékre költöző személy közül körülbelül 30 ezerre tehető azok száma, akik egy nagyvárossal majdnem összenőtt községben választottak új lakóhelyet maguknak.

A lap az ilyen községekre példaként éppen a Kolozsvár közvetlen szomszédságában található Szászfenest hozza fel, amely a 2011-es népszámlálási adatok szerint még 22 ezer lakossal rendelkezett, jelenleg viszont az ott élők száma becslések szerint már a 40 ezret is meghaladja. Ezzel Szászfenes az ország legnagyobb lakosságszámú községe, amely tulajdonképpen Kolozsvár alvónegyedeként funkcionál.

Egyébként a hivatalos adatok szerint éppen Szászfenesen nőtt a legnagyobb mértékben az ilyen típusú migráció, csak tavaly 2800 addig városon élő lakos költözött a községbe. A második helyen a Bukarest mellett található Chiajna (+2100 lakos), harmadik helyen a Iași mellett Miroslava (+1600 lakos) következik, de Temesvár is képviselteti magát az egyik szatelittelepülése, Újszentes (+1500 lakos) révén.

A lap rámutat, ugyan ezek mind önálló települések, nem mellékes az adatok vizsgálatánál az a szempont sem, hogy a toplistán szereplő községek inkább városi életvitelt tesznek lehetővé az ott lakóknak, és az oda költöző személyeknek fontos szempont, hogy továbbra is részesülhetnek a szomszédos nagyváros nyújtotta minden előnyből. Emellett fontos részlet az is, hogy ezekből az alvónegyedekből a lakosság jelentős része a szomszédos nagyvárosba jár be dolgozni, ráadásul a hivatalos statisztikák jelentősen alá is becsülhetik a valós számokat.

Az adatok alapján az is elmondható, hogy a városról vidékre költözők számának változása enyhén emelkedő tendenciát mutat. Míg 2019-ben még 113 ezer volt ez a szám, 2020-ban a cikk elején említett 116 ezerre emelkedett. A statisztikák szerint az eddig Bukarest, Kolozsvár, Iași és Temesvár környékére jellemző jelenség egyre erőteljesebben megjelenik Brassó, Marosvásárhely, Nagyvárad és Konstanca esetén is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!