Megnyitották Románia első gyorsforgalmi útját

2022. április 22. – 09:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyitották a forgalom előtt csütörtökön az ország első, Pitești és Craiova között épülő gyorsforgalmi útjának első, 18,5 kilométeres szakaszát – írja az MTI. A Bals városát elkerülő útszakasz megépítéséről szóló, áfa nélkül 661 millió lejes értékű szerződést 2018 decemberében írta alá a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) a román tulajdonban lévő Spedition UMB-vel. A gyorsforgalmi útról videót is tett közzé a CNAIR:

A most felavatott útszakaszon kívül az építő egy-két hónapon belül a Slatina városát elkerülő, következő 21 kilométeres szakasszal is elkészül. Az Olténia és a Bukarest között gyorsforgalmi összeköttetést megteremtő DX12 jelzésű gyorsforgalmi út teljes, 121 kilométeres hosszát a szerződés szerint 2024-ben vehetik használatba az autósok, az építkezés mindenütt megkezdődött.

Romániában eddig nem létezett a 2013-ban lefektetett műszaki követelményeknek megfelelő – az autópályák 3,75 méteres sávszélességénél keskenyebb, 3,5 méteres sávokkal rendelkező, 2,5 méter széles leállósáv helyett 1,5 méteres burkolt útpadkával rendelkező – kizárólag gépjárművek által használható gyorsforgalmi autóút.

Az ország első gyorsforgalmi autóútján egyelőre nem szabad – az E jelzésű országutakon is megengedett – az óránkénti 100 kilométeres sebességet túllépni. A parlament múlt héten ugyan elfogadta azt a törvénymódosítást, amely az autóutakra érvényes sebességkorlátozást óránként 120 kilométerre emeli, a jogszabályt azonban még nem hirdette ki az államfő.