Ezentúl napszámosokat is foglalkoztathatnak az önkormányzatok a zöldövezetek karbantartására

2022. április 20. – 17:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az önkormányzatok ezentúl napszámosokat is alkalmazhatnak a közterületek és zöldövezetek karbantartására – az erről szóló törvénytervezetet Klaus Johannis államfő szerdán hirdette ki.

A kihirdetett jogszabály a napszámostörvényt módosítja.

Az Agerpres tudósítása szerint a képviselőházbeli elfogadásakor a javaslat kidolgozója, az RMDSZ munkaügyi szakpolitikusa, Csép Éva Andrea rámutatott, a törvénymódosításra azért volt szükség, mert az eddigi jogszabályok értelmében csak a parkok beültetését, tisztítását és karbantartását volt lehetőségük az önkormányzatoknak helyi napszámosok ideiglenes foglalkoztatásával elvégeztetni.

„A zöldövezetek karbantartási munkálatai ideiglenes tevékenységek, amelyek elvégzéséhez több munkaerőre van szükség, a kisebb önkormányzatok pedig nem rendelkeznek elegendő személyzettel ahhoz, hogy minden közterületet rendben tudjanak tartani. A törvénymódosítással sikerült kiegészíteni a napszámosmunka alkalmazási területét, ezáltal megteremtettük a lehetőséget arra, hogy az önkormányzatok a hozzájuk tartozó közterületen, valamint az összes zöldövezet gondozását napszámosok foglalkoztatásával végezhessék el. Ennek értelmében a parkok tisztántartása mellett az iskolák, kultúrházak és orvosi rendelők kertjei is szebbek és tisztábbak lehetnek” – fogalmazott akkor a törvényhozó.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!