Ezentúl napszámosokat is foglalkoztathatnak az önkormányzatok a zöldövezetek karbantartására

2022. április 20. – 16:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az önkormányzatok ezentúl napszámosokat is alkalmazhatnak a közterületek és zöldövezetek karbantartására – az erről szóló törvénytervezetet Klaus Johannis államfő szerdán hirdette ki.

A kihirdetett jogszabály a napszámostörvényt módosítja.

Az Agerpres tudósítása szerint a képviselőházbeli elfogadásakor a javaslat kidolgozója, az RMDSZ munkaügyi szakpolitikusa, Csép Éva Andrea rámutatott, a törvénymódosításra azért volt szükség, mert az eddigi jogszabályok értelmében csak a parkok beültetését, tisztítását és karbantartását volt lehetőségük az önkormányzatoknak helyi napszámosok ideiglenes foglalkoztatásával elvégeztetni.

„A zöldövezetek karbantartási munkálatai ideiglenes tevékenységek, amelyek elvégzéséhez több munkaerőre van szükség, a kisebb önkormányzatok pedig nem rendelkeznek elegendő személyzettel ahhoz, hogy minden közterületet rendben tudjanak tartani. A törvénymódosítással sikerült kiegészíteni a napszámosmunka alkalmazási területét, ezáltal megteremtettük a lehetőséget arra, hogy az önkormányzatok a hozzájuk tartozó közterületen, valamint az összes zöldövezet gondozását napszámosok foglalkoztatásával végezhessék el. Ennek értelmében a parkok tisztántartása mellett az iskolák, kultúrházak és orvosi rendelők kertjei is szebbek és tisztábbak lehetnek” – fogalmazott akkor a törvényhozó.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!