Az IMF is jelentősen rontotta a román gazdaság növekedési kilátásait

2022. április 20. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentősen, 4,8 százalékról 2,2 százalékra csökkentette a román gazdasággal kapcsolatos idei gazdasági növekedési várakozását a Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című jelentésében – írja az MTI.

A nemzetközi pénzintézet korábbi, őszi jelentésében még 4,8 százalékos növekedést valószínűsített.

Tavaly 5,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), amelynek a bővülése az IMF prognózisa szerint az idén 2,2 százalékra lassul, majd 2023-ban 3,4 százalékkal nő.

A kormány az idén 4,6 százalékos prognosztizált gazdasági növekedésre építette fel az idei állami költségvetést.

Az IMF becslése enyhén optimistább a Világbankénál, amely április elején 1,9 százalékos idei román gazdasági növekedésre számított. Az Európai Bizottság február elején még 4,2 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített. Az IMF és a Világbank előrejelzése azonban már figyelembe veszi az orosz-ukrán háború következményeit.

Az IMF az idén 9,3 százalékos éves inflációra számít, ami két és félszer nagyobb a korábban előrejelzett 3,4 százaléknál. A jövő év végén a fogyasztói árindex várhatóan 4 százalékra lassul. Az IMF szerint a folyó fizetési mérleg hiánya az idén GDP-arányosan 7 százalékra nő a korábban remélt 5,5 százalékról, majd 2023-ban 6,5 százalékra mérséklődik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!