Grindeanu: a romániai vasúti állomások 90%-a úgy néz ki, mint Mariupolban

2022. április 19. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai vasúti állomásépületek 90%-a közel hasonló állapotban van, mint az ukrajnai Mariupolban található állomás – jelentette ki kedden Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter Konstancán.

A miniszter szerint ilyen körülmények között „normális” az a döntés, miszerint az állomásépületek tulajdonjoga a Román Vasúttársaságtól (CFR) kerüljön át az önkormányzatokhoz. Grindeanu arra is kitért, hogy az állami vállalatnak jelenleg nincs ahhoz megfelelő pénzügyi ereje, hogy ezeknek az épületeknek a felújítására költsön.

Grindeanu szerint nem csak az állomásépületek, hanem olyan területek átadására is sor kerülhet, amely jelenleg a CFR tulajdonában vannak, de kihasználatlanul állnak.

A miniszter szerint az önkormányzatok részéről már számos kérés érkezett ezeknek az ingatlanoknak az átadásáról. Jelenleg viszont még a tulajdonjog átadásához szükséges törvényi kereten dolgoznak, ennek ellenére azt ígérte, hogy a folyamatra – amely szerinte egy teljesen normális decentralizációval kapcsolatos lépés – hamarosan sor kerülhet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!