A jelenlegi tízszeresére emelnék a közbeszerzési küszöbértéket

2022. április 17. – 12:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Állami Számvevőszéket pedig kivonnák a jogsértések megállapításával és a szankciók alkalmazásával kapcsolatos eljárásból.

A kormányzó pártok, a PSD, a PNL és az RMDSZ 137 képviselője olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely módosítja a jelenlegi közbeszerzési jogszabályokat, és jelentősen megemeli a közbeszerzésre vonatkozó küszöbértékeket. A képviselők azzal érvelnek, hogy az egyszerűsített közbeszerzést a PNRR (Országos Helyreállítási Terv) forrásainak gyorsabb felhasználása teszi szükségessé, írja a G4Media.

A törvénytervezet a 98/2016. évi törvény 7. cikkét módosítaná, amely a közvetlen, pályáztatás nélküli beszerzés értékhatárait határozza meg, eszerint:

– áruk és szolgáltatások közvetlen beszerzése akkor lehetséges, ha a beszerzés becsült értéke, áfa nélkül, kevesebb mint 500 000 lej (szemben a jelenlegi törvényben szereplő 135 060 lejjel),

– munkálatok közvetlen beszerzése akkor lehetséges, ha a beszerzés becsült értéke, áfa nélkül, nem éri el az 5 000 000 lejt (a jelenlegi törvényben itt 450 200 lej szerepel).

Másik lényeges rendelkezés az Állami Számvevőszéknek a jogsértések megállapításával és a szankciók alkalmazásával kapcsolatos eljárásból való kivonása.

Az Állami Számvevőszéket az Országos Közbeszerzési Ügynökség váltaná ebben a feladatkörben, mely egy kormányzati szerv, szemben a számvevőszékkel, mely egy kormánytól független intézmény.

A G4Media emlékeztet: 2017-2019-ben Liviu Dragnea és a PSD folyamatosan próbálta csökkenteni az Állami Számvevőszék hatáskörét, de az Európai Bizottság azt követelte, hogy az intézmény őrizze meg az uniós forrásokból finanszírozott közbeszerzésekre vonatkozó hatáskörét.

A felsorolt változtatásokra olyan körülmények között kerülhet sor, hogy példátlanul magas összegek állnak rendelkezésre mind az állami költségvetésből (a PNDL, azaz a Helyi Fejlesztések Országos Programja és az Anghel Saligny program révén), mind az európai alapokból és a PNRR-ből.

A törvényjavaslatot április 14-én nyújtották be a szenátusnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!