A jelenlegi tízszeresére emelnék a közbeszerzési küszöbértéket

2022. április 17. – 12:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Állami Számvevőszéket pedig kivonnák a jogsértések megállapításával és a szankciók alkalmazásával kapcsolatos eljárásból.

A kormányzó pártok, a PSD, a PNL és az RMDSZ 137 képviselője olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely módosítja a jelenlegi közbeszerzési jogszabályokat, és jelentősen megemeli a közbeszerzésre vonatkozó küszöbértékeket. A képviselők azzal érvelnek, hogy az egyszerűsített közbeszerzést a PNRR (Országos Helyreállítási Terv) forrásainak gyorsabb felhasználása teszi szükségessé, írja a G4Media.

A törvénytervezet a 98/2016. évi törvény 7. cikkét módosítaná, amely a közvetlen, pályáztatás nélküli beszerzés értékhatárait határozza meg, eszerint:

– áruk és szolgáltatások közvetlen beszerzése akkor lehetséges, ha a beszerzés becsült értéke, áfa nélkül, kevesebb mint 500 000 lej (szemben a jelenlegi törvényben szereplő 135 060 lejjel),

– munkálatok közvetlen beszerzése akkor lehetséges, ha a beszerzés becsült értéke, áfa nélkül, nem éri el az 5 000 000 lejt (a jelenlegi törvényben itt 450 200 lej szerepel).

Másik lényeges rendelkezés az Állami Számvevőszéknek a jogsértések megállapításával és a szankciók alkalmazásával kapcsolatos eljárásból való kivonása.

Az Állami Számvevőszéket az Országos Közbeszerzési Ügynökség váltaná ebben a feladatkörben, mely egy kormányzati szerv, szemben a számvevőszékkel, mely egy kormánytól független intézmény.

A G4Media emlékeztet: 2017-2019-ben Liviu Dragnea és a PSD folyamatosan próbálta csökkenteni az Állami Számvevőszék hatáskörét, de az Európai Bizottság azt követelte, hogy az intézmény őrizze meg az uniós forrásokból finanszírozott közbeszerzésekre vonatkozó hatáskörét.

A felsorolt változtatásokra olyan körülmények között kerülhet sor, hogy példátlanul magas összegek állnak rendelkezésre mind az állami költségvetésből (a PNDL, azaz a Helyi Fejlesztések Országos Programja és az Anghel Saligny program révén), mind az európai alapokból és a PNRR-ből.

A törvényjavaslatot április 14-én nyújtották be a szenátusnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!