Fejlesztik a konstancai kikötőt, hogy fogadhassa az ukrán kivitelt

2022. április 15. – 15:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A konstancai fekete-tengeri kikötő vasúti infrastruktúrájának fejlesztéséről döntött a kormány, hogy támogassa az ukrán kivitelt – írja az MTI a kormány szóvivőjére hivatkozva.

Dan Cărbunaru elmondta, hogy fejleszteni és hatékonyabbá kell tenni a kikötő vasúti áruszállítását, hogy fogadhassa az Ukrajnából Európába irányuló kivitel jelentős részét. Rámutatott, hogy az orosz-ukrán háború közepette a konstancai lett a Fekete-tenger egyik legjelentősebb kikötője, egyre erősebb növekedési potenciállal.

A kormány 200 millió lejt utalt ki, amiből előkészítik és finanszírozzák a fejlesztési munkálatok egy részét. A kikötő vasúti infrastruktúrája felújításra szorul, de előtte a hatóságoknak el kell szállítaniuk az ott rostokoló, részben használaton kívül levő teherszállító vagonokat. Körülbelül 700 vagont kell elszállítani, ebből 376 állítható vissza forgalomba, a többit az adóhatóság fogja értékesíteni. A gördülőállomány a kikötő vasúti hálózatának mintegy felét foglalja el, ez lassítja a szerelvények kiürítését és megrakását, ami jelenleg 35-48 órába telik.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint tavaly a romániai kikötők áruforgalma elérte az 53,121 millió tonnát, ennek csaknem a 94 százalékát a konstancai kikötő bonyolította le.