Fejlesztik a konstancai kikötőt, hogy fogadhassa az ukrán kivitelt

2022. április 15. – 16:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A konstancai fekete-tengeri kikötő vasúti infrastruktúrájának fejlesztéséről döntött a kormány, hogy támogassa az ukrán kivitelt – írja az MTI a kormány szóvivőjére hivatkozva.

Dan Cărbunaru elmondta, hogy fejleszteni és hatékonyabbá kell tenni a kikötő vasúti áruszállítását, hogy fogadhassa az Ukrajnából Európába irányuló kivitel jelentős részét. Rámutatott, hogy az orosz-ukrán háború közepette a konstancai lett a Fekete-tenger egyik legjelentősebb kikötője, egyre erősebb növekedési potenciállal.

A kormány 200 millió lejt utalt ki, amiből előkészítik és finanszírozzák a fejlesztési munkálatok egy részét. A kikötő vasúti infrastruktúrája felújításra szorul, de előtte a hatóságoknak el kell szállítaniuk az ott rostokoló, részben használaton kívül levő teherszállító vagonokat. Körülbelül 700 vagont kell elszállítani, ebből 376 állítható vissza forgalomba, a többit az adóhatóság fogja értékesíteni. A gördülőállomány a kikötő vasúti hálózatának mintegy felét foglalja el, ez lassítja a szerelvények kiürítését és megrakását, ami jelenleg 35-48 órába telik.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint tavaly a romániai kikötők áruforgalma elérte az 53,121 millió tonnát, ennek csaknem a 94 százalékát a konstancai kikötő bonyolította le.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!