Hivatalos: 3000 lejre emelkedik a minimálbér a mezőgazdasági ágazatban

2022. április 13. – 16:55

Hivatalos: 3000 lejre emelkedik a minimálbér a mezőgazdasági ágazatban
Fotó: Zonc_Photos/Pixabay

Másolás

Vágólapra másolva

A mezőgazdaságban havi bruttó 3000 lejre emelkedik a minimálbér – az erről szóló tervezetet döntő házként elfogadta a képviselőház. A jogszabály szerint a mezőgazdasági ágazatban a bruttó minimálbér 2023. január 1. és 2028. december 31-ig lesz havi 3000 lej.

Az Agerpres hírügynökség a jogszabálytervezettel kapcsaolatban kiemeli, hogy az előírja az adókedvezmények nyújtását azon magánszemélyek számára, akik bérből származó jövedelmet kapnak a mezőgazdasági ágazatban és az élelmiszeriparban tevékenykedő munkáltatóktól.

A jogszabály szerint a mezőgazdasági ágazatban ledolgozott időszakokat beszámítják a munkanélküli segély és az átmeneti munkaképtelenségi segély kiszámításakor. Az említett ágazatokban dolgozók a magánnyugdíj-pénztárba is befizethetnek egy, a bér 3,75 százalékát kitevő hozzájárulást; ezen szándékukat írásban kell jelezniük a munkáltatónak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!