Egységesítenék az energiaszolgáltatók által kiállított számlákat, hogy könnyebb legyen értelmezni

2022. április 12. – 13:36

Egységesítenék az energiaszolgáltatók által kiállított számlákat, hogy könnyebb legyen értelmezni
Fotó: Stevepb/Pixabay

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a szenátus azt a sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet, amely 2022. április 1. és 2023. március 3. között továbbra is rögzíti az energiaárak felső határát a lakossági és az vállalati ügyfelek esetében is – számol be közleményben az RMDSZ.

A közlemény emlékeztet, hogy a szenátusban megszavazott törvénytervezet értelmében a háztartási fogyasztók számára a villamos energia végső számlázott értéke az energiaszegénységben élő vagy kiszolgáltatott fogyasztók számára nem haladhatja meg a 0,68 lej/kWh árat a maximum 100 kWh fogyasztás, illetve a 0,8 lej/kWh árat a 100kWh-300kWh közötti fogyasztás esetén.

A kiszolgáltatott fogyasztókat egy, a tavaly megszavazott törvénnyel határozta meg a kormány, amely értelmében azok a családok tartoznak a vulnerábilis energiafogyasztó kategóriába, akiknek egyénenként 810 lej nettó jövedelmük van, egyedül élők esetében 1450 lej.

Továbbá a földgáz végső számlázott értéke minden végső fogyasztó esetében egységesen alkalmazandó és nem haladhatja meg a 0,31 lej/kWh árat.

Az energiaárak kompenzálására a nem háztartási fogyasztók is jogosultak a következőképpen: a villamos energia végső számlázott értéke legfeljebb 1 lej/Kwh, illetve a földgáz végső számlázott értéke nem haladhatja meg a 0,37 lej/kWh azon nem háztartási fogyasztók számára, akiknek fogyasztása 2021-ben legfeljebb 50 000 MWh volt.

A szenátus megszavazta azt az intézkedést is, amely egységes számlázási modell létrehozását eszközölné a villamos áram és gázszámlák esetében. A energiaszolgáltatóknak úgy kell kiállítaniuk a gáz-, illetve villanyszámlát, hogy mindenki számára egyszerűen értelmezhető legyen, illetve fel kell tüntessék a becsült fogyasztás túllépésére vonatkozó fontos információkat.

A tervezetet el kell még fogadja a képviuselőház is, majd azt követően lép érvénybe, hogy Klaus Johannis kihirdeti.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!