Egységesítenék az energiaszolgáltatók által kiállított számlákat, hogy könnyebb legyen értelmezni

2022. április 12. – 13:36

Egységesítenék az energiaszolgáltatók által kiállított számlákat, hogy könnyebb legyen értelmezni
Fotó: Stevepb/Pixabay

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a szenátus azt a sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet, amely 2022. április 1. és 2023. március 3. között továbbra is rögzíti az energiaárak felső határát a lakossági és az vállalati ügyfelek esetében is – számol be közleményben az RMDSZ.

A közlemény emlékeztet, hogy a szenátusban megszavazott törvénytervezet értelmében a háztartási fogyasztók számára a villamos energia végső számlázott értéke az energiaszegénységben élő vagy kiszolgáltatott fogyasztók számára nem haladhatja meg a 0,68 lej/kWh árat a maximum 100 kWh fogyasztás, illetve a 0,8 lej/kWh árat a 100kWh-300kWh közötti fogyasztás esetén.

A kiszolgáltatott fogyasztókat egy, a tavaly megszavazott törvénnyel határozta meg a kormány, amely értelmében azok a családok tartoznak a vulnerábilis energiafogyasztó kategóriába, akiknek egyénenként 810 lej nettó jövedelmük van, egyedül élők esetében 1450 lej.

Továbbá a földgáz végső számlázott értéke minden végső fogyasztó esetében egységesen alkalmazandó és nem haladhatja meg a 0,31 lej/kWh árat.

Az energiaárak kompenzálására a nem háztartási fogyasztók is jogosultak a következőképpen: a villamos energia végső számlázott értéke legfeljebb 1 lej/Kwh, illetve a földgáz végső számlázott értéke nem haladhatja meg a 0,37 lej/kWh azon nem háztartási fogyasztók számára, akiknek fogyasztása 2021-ben legfeljebb 50 000 MWh volt.

A szenátus megszavazta azt az intézkedést is, amely egységes számlázási modell létrehozását eszközölné a villamos áram és gázszámlák esetében. A energiaszolgáltatóknak úgy kell kiállítaniuk a gáz-, illetve villanyszámlát, hogy mindenki számára egyszerűen értelmezhető legyen, illetve fel kell tüntessék a becsült fogyasztás túllépésére vonatkozó fontos információkat.

A tervezetet el kell még fogadja a képviuselőház is, majd azt követően lép érvénybe, hogy Klaus Johannis kihirdeti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!