Jelentősen rontotta Románia gazdasági kilátásait a Világbank az orosz-ukrán háború miatt

2022. április 11. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A januári előrejelzésekhez viszonyítva 2,4 százalékponttal 1,9%-ra rontotta Románia gazdasági növekedési kilátásait a Világbank vasárnap kiadott friss jelentésében. Az intézmény Európáról és Közép-Ázsiáról szóló jelentése szerint a román gazdaság teljesítménye az orosz-ukrán háború és a koronavírus-járvány hatásai miatt fog elmaradni az év eleji várakozásoktól.

A Világbank 2023-ra viszont 0,3 százalékponttal 4,1%-ra emelte az ország gazdaságának növekedési adatait, míg 2024-re 4,3%-os bővülést prognosztizál. A jövő évre szóló javított adatokban a bázishatásnak is szerepe van – ha Románia gazdasága idén visszafogottabban teljesít, akkor a kisebb bázisról indulva jövőre nagyobb lehet az ország gazdasági növekedésének százalékos aránya.

A Világbank az inflációról is rossz híreket közölt: a tavalyi 5,1%-os árromlás után idén 9,8%-ra emelkedhet az infláció mértéke. Az intézmény a jelentésében megjegyzi, hogy az infláció már januárban 8,4%-os volt, és az áremelkedéseket főként az energiaárak meredek növekedése magyarázza.

A nemzetközi pénzintézet azt is megjegyzi, hogy a gazdasági kilátásokra még mindig rendkívüli mértékben hatással lehetnek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kockázatok, emellett az is kulcsfontosságú, hogy a román kormány miként boldogul a helyreállítási alap forrásainak felhasználásával, amely egy korábbi elemzés szerint 2022 és 2026 között évente 1 százalékponttal tudja növelni a román gazdaság teljesítményét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!