Jelentősen rontotta Románia gazdasági kilátásait a Világbank az orosz-ukrán háború miatt

2022. április 11. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A januári előrejelzésekhez viszonyítva 2,4 százalékponttal 1,9%-ra rontotta Románia gazdasági növekedési kilátásait a Világbank vasárnap kiadott friss jelentésében. Az intézmény Európáról és Közép-Ázsiáról szóló jelentése szerint a román gazdaság teljesítménye az orosz-ukrán háború és a koronavírus-járvány hatásai miatt fog elmaradni az év eleji várakozásoktól.

A Világbank 2023-ra viszont 0,3 százalékponttal 4,1%-ra emelte az ország gazdaságának növekedési adatait, míg 2024-re 4,3%-os bővülést prognosztizál. A jövő évre szóló javított adatokban a bázishatásnak is szerepe van – ha Románia gazdasága idén visszafogottabban teljesít, akkor a kisebb bázisról indulva jövőre nagyobb lehet az ország gazdasági növekedésének százalékos aránya.

A Világbank az inflációról is rossz híreket közölt: a tavalyi 5,1%-os árromlás után idén 9,8%-ra emelkedhet az infláció mértéke. Az intézmény a jelentésében megjegyzi, hogy az infláció már januárban 8,4%-os volt, és az áremelkedéseket főként az energiaárak meredek növekedése magyarázza.

A nemzetközi pénzintézet azt is megjegyzi, hogy a gazdasági kilátásokra még mindig rendkívüli mértékben hatással lehetnek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kockázatok, emellett az is kulcsfontosságú, hogy a román kormány miként boldogul a helyreállítási alap forrásainak felhasználásával, amely egy korábbi elemzés szerint 2022 és 2026 között évente 1 százalékponttal tudja növelni a román gazdaság teljesítményét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!