Tavalyhoz képest 40%-kal emelkedett a bárányhús ára

2022. április 8. – 11:57

Tavalyhoz képest 40%-kal emelkedett a bárányhús ára
Fotó: borevina/Pixabay

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben tavaly akár még 20-25 lejes kilogrammonkénti áron is hozzá lehetett jutni a bárányhúshoz a húsvét előtti időszakban, addig idén jelentősen emelkedhet, és a 35 lejt is meghaladhatja az ár – tudtuk meg székelyföldi juhtenyésztésre rálátó forrásainktól. Az áramelkedés még úgy is jelentős az elmúlt évhez képest, hogy a húsvét tavalyi korai időpontja miatt már akkor is drágán lehetett hozzájutni az ünnepi asztalra szánt bárányhúshoz.

Az árak ilyen mértékű felfutása azzal magyarázható, hogy 2021-hez képest már sokkal drágábban lehet hozzájutni a takarmányokhoz, a tenyésztők a költségeik növekedését kénytelenek a vásárlókra terhelni. Vannak olyan gazdák, akik azért panaszkodnak, hogy ezen az áron jóval kisebb a kereslet a bárányhús iránt, ezért alternatívaként inkább úgy döntenek, hogy élősúlyban adják el az állatokat, gyakran külföldre.

Hasonló trendekről számol be egyébként a Rador hírügynökség is, amely Olt megyei juhtenyésztőktől tudta meg, hogy ők 40%-kal magasabb áron adják idén a bárányhúst, mint tavaly. A hírügynökség szerint ez 30 lej körüli kologrammonkénti árat jelent, míg élősúlyban az ár 20 lej körül alakul. Az Olt megyei tenyésztők is főleg a megnövekedett takarmányárakkal magyarázzák az emelkedést, Traian Gârtan, a Slătioara-Olt Állattartó Egyesület elnöke szerint a tenyésztől nem feltétlen aggódnak amiatt, hogy a megnövekedett árak miatt nem tudják eladni az állatokat, hiszen külföldön nagy a kereslet, és akár 19-20 lejes kilogrammonkénti áron is el tudják adni élősúlyban az állatokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!