Tavalyhoz képest 40%-kal emelkedett a bárányhús ára

2022. április 8. – 11:57

Tavalyhoz képest 40%-kal emelkedett a bárányhús ára
Fotó: borevina/Pixabay

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben tavaly akár még 20-25 lejes kilogrammonkénti áron is hozzá lehetett jutni a bárányhúshoz a húsvét előtti időszakban, addig idén jelentősen emelkedhet, és a 35 lejt is meghaladhatja az ár – tudtuk meg székelyföldi juhtenyésztésre rálátó forrásainktól. Az áramelkedés még úgy is jelentős az elmúlt évhez képest, hogy a húsvét tavalyi korai időpontja miatt már akkor is drágán lehetett hozzájutni az ünnepi asztalra szánt bárányhúshoz.

Az árak ilyen mértékű felfutása azzal magyarázható, hogy 2021-hez képest már sokkal drágábban lehet hozzájutni a takarmányokhoz, a tenyésztők a költségeik növekedését kénytelenek a vásárlókra terhelni. Vannak olyan gazdák, akik azért panaszkodnak, hogy ezen az áron jóval kisebb a kereslet a bárányhús iránt, ezért alternatívaként inkább úgy döntenek, hogy élősúlyban adják el az állatokat, gyakran külföldre.

Hasonló trendekről számol be egyébként a Rador hírügynökség is, amely Olt megyei juhtenyésztőktől tudta meg, hogy ők 40%-kal magasabb áron adják idén a bárányhúst, mint tavaly. A hírügynökség szerint ez 30 lej körüli kologrammonkénti árat jelent, míg élősúlyban az ár 20 lej körül alakul. Az Olt megyei tenyésztők is főleg a megnövekedett takarmányárakkal magyarázzák az emelkedést, Traian Gârtan, a Slătioara-Olt Állattartó Egyesület elnöke szerint a tenyésztől nem feltétlen aggódnak amiatt, hogy a megnövekedett árak miatt nem tudják eladni az állatokat, hiszen külföldön nagy a kereslet, és akár 19-20 lejes kilogrammonkénti áron is el tudják adni élősúlyban az állatokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!