Az államadósság meghaladta a GDP 50%-át, és ebben a helyreállítási tervnek is szerepe van

2022. április 8. – 17:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei első két hónapban Románia államadóssága meghaladta az ország GDP-jének 50%-át – írja a Profit.ro gazdasági portál. A pénzügyminisztérium államadósság követésére szolgáló kimutatásából az is kiderül, hogy az államadósság elmúlt hónapokban tapasztalható növekedésében annak is szerepe volt, hogy a román állam az országos helyreállítási terv olcsó hiteleket elérhetővé tevő komponensének részeként előfinanszírozási szerződéseket kötött.

Utóbbi tényező azonban csak viszonylag visszafogott mértékben járult hozzá, az államadósságot jelző mutató emelkedése ezúttal is egyértelműen az ország pénzügyi helyzetének romlására utal. A fejleménynek azért is van jelentősége, mert

a Pénzügyi és költségvetési felelősségi törvényben foglaltak miatt a kormánynak meg kell indokolnia az államadósság növekedése mögötti okokat, emellett javaslatokat kell tennie arra vonatkozóan is, hogy miként akarja szinten tartani azt.

A 2013-ban elfogadott jogszabály arra is lehetőséget ad a mindenkori kormánynak, hogy befagyassza a béreket a közszférában, erre viszont azért sem kerülhet sor, mert néhány kivételt képező területtől eltekintve hasonló intézkedést már bevezettek. A legnagyobb valószínűséggel a kormány a „mostani rendkívüli körülményekre” hivatkozva különösebb megszorító intézkedések nélkül veszi tudomásul az államadóssági mutató romlását – ezt a forgatókönyvet tartja egyébként legvalószínűbbnek a Profit.ro elemzése is.

A pénzügyminisztérium ennek ellenére már korábban tett javaslatokat olyan intézkedésekre, amelyek az államadósság növekedését lennének hivatottak visszafogni:

  • A javaslatok egyik fontos része, hogy a közberuházások szintjét a GDP-arányosan a 2021-es 5%-os szintről 7,2%-ra emelnék – ettől azt remélik, hogy a beruházásoknak pozitív hatása lenne az ország potenciális gazdasági teljesítményére. Ennél a pontnál a pénzügyminisztérium szakértői megjegyzik, hogy az országos helyreállítási terv részeként elérhetővé váló közel 30 milliárd eurós finanszírozás is segítheti a közberuházások szintjének növekedését.
  • Emellett egy olyan prioritás-lista is készült, amely gazdasági hatékonyság alapján helyezi sorrendbe az állami beruházásokat. A listán szereplő finanszírozandó beruházások között túlnyomórészt közlekedési (főként vasút, metró és közút), valamint egészségügyi projektet vannak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!