Ukrajna arról tárgyal Romániával, hogy kereskedelmi céllal használhassák a konstancai kikötőt

2022. március 30. – 16:23

Ukrajna arról tárgyal Romániával, hogy kereskedelmi céllal használhassák a konstancai kikötőt
Fotó: kepass / Pixabay

Másolás

Vágólapra másolva

Az egész világ megérezné, ha Ukrajna kiesne a globális gabonakereskedelemből.

Ukrajna arról folytat tárgyalásokat Romániával, hogy a háborúban lévő országban megtermelt mezőgazdasági termékek továbbszállítására használhassa a konstancai kikötőt, mivel az orosz katonai invázió az országot tulajdonképpen elvágta a tengeri szállítási lehetőségektől – jelentette be közleményben Ukrajna mezőgazdasági minisztériuma, amelyet a Reuters szemlézett.

Ukrajna globálisan az egyik legnagyobb gabona- és növényi olaj exportőr, az ukrán szaktárca szerint jelenleg is két évre elegendő készlettel rendelkezik élelmiszerszükségleteinek kielégítésére, ugyanakkor havonta 1,5 milliárd dollárt veszítenek az ukrán gazdák amiatt, mert ellehetetlenült a mezőgazdasági termékek exportja.

Az ország néhány napja kinevezett mezőgazdasági minisztere, Mikola Szolzsenyi szombaton azt nyilatkozta, hogy minden háborúban töltött nappal tovább romlik Ukrajna gabonaexport-potenciálja, és a helyzet csak abban az esetben rendeződhet, ha véget ér az orosz katonai offenzíva.

A jelenlegi állapotok a mezőgazdasági termelők szempontjából azért is kritikusak, mert lassan elérkezett a tavaszi vetések ideje, amelyeket nyilván jelentősen zavarnak a katonai összecsapások. Szolzsenyi elődje, Roman Lescsenko korábban azt nyilatkozta, hogy Ukrajna a tavaszi vetésterületet a tervezett 15 millió hektárról 7 millióra csökkenti.

Hogy ez mekkora csapás lehet a globális gabonakereskedelemre, arra összehasonlításképp jó példa, hogy nálunk a tavaszi vetésterületek nagyjából 4,8 millió hektár körül alakulnak úgy, hogy Románia szintén gabonatermelő nagyhatalomként van számon tartva.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!