Ukrajna arról tárgyal Romániával, hogy kereskedelmi céllal használhassák a konstancai kikötőt

2022. március 30. – 16:23

Ukrajna arról tárgyal Romániával, hogy kereskedelmi céllal használhassák a konstancai kikötőt
Fotó: kepass / Pixabay

Másolás

Vágólapra másolva

Az egész világ megérezné, ha Ukrajna kiesne a globális gabonakereskedelemből.

Ukrajna arról folytat tárgyalásokat Romániával, hogy a háborúban lévő országban megtermelt mezőgazdasági termékek továbbszállítására használhassa a konstancai kikötőt, mivel az orosz katonai invázió az országot tulajdonképpen elvágta a tengeri szállítási lehetőségektől – jelentette be közleményben Ukrajna mezőgazdasági minisztériuma, amelyet a Reuters szemlézett.

Ukrajna globálisan az egyik legnagyobb gabona- és növényi olaj exportőr, az ukrán szaktárca szerint jelenleg is két évre elegendő készlettel rendelkezik élelmiszerszükségleteinek kielégítésére, ugyanakkor havonta 1,5 milliárd dollárt veszítenek az ukrán gazdák amiatt, mert ellehetetlenült a mezőgazdasági termékek exportja.

Az ország néhány napja kinevezett mezőgazdasági minisztere, Mikola Szolzsenyi szombaton azt nyilatkozta, hogy minden háborúban töltött nappal tovább romlik Ukrajna gabonaexport-potenciálja, és a helyzet csak abban az esetben rendeződhet, ha véget ér az orosz katonai offenzíva.

A jelenlegi állapotok a mezőgazdasági termelők szempontjából azért is kritikusak, mert lassan elérkezett a tavaszi vetések ideje, amelyeket nyilván jelentősen zavarnak a katonai összecsapások. Szolzsenyi elődje, Roman Lescsenko korábban azt nyilatkozta, hogy Ukrajna a tavaszi vetésterületet a tervezett 15 millió hektárról 7 millióra csökkenti.

Hogy ez mekkora csapás lehet a globális gabonakereskedelemre, arra összehasonlításképp jó példa, hogy nálunk a tavaszi vetésterületek nagyjából 4,8 millió hektár körül alakulnak úgy, hogy Románia szintén gabonatermelő nagyhatalomként van számon tartva.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!