Romániában a legjobban kereső 20%-hoz köthető a kiadások 43%-a egy friss jelentés szerint

2022. március 30. – 10:11

Romániában a legjobban kereső 20%-hoz köthető a kiadások 43%-a egy friss jelentés szerint
Fotó: Silviu Matei / Agerpres foto

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak legjobban kereső 20%-ához köthető a javakra és szolgáltatásokra fordított kiadások 43%-a – derül ki egy friss jelentésből, amelyet a Pareto Report tett elérhetővé. A jelentés szerint a romániai lakosság jövedelmi megoszlásának felső 20%-án helyet foglaló személyek a romániai átlagnál:

  • 2,5-ször többet költenek turisztikai szolgáltatásokra,
  • 2-szer többet különböző technológiai eszközökre vagy kütyükre,
  • és 1,8-szor többet széles körben elérhető fogyasztási cikkekre.

A jelentésnek egyébként korántsem az a célja, hogy a meglévő egyenlőtlenségekre hívja fel a figyelmet, a szerzők sokkal inkább arra akarnak rámutatni a munkájukkal, hogy az általuk Pareto lakosságnak nevezett felső jövedelmi réteg mennyire értékes a román gazdaság számára üzleti szempontból. Fontos részlet az is a szerzőkkel kapcsolatban, hogy többen reklámipari szakemberek. A Pareto Report egyik alapítója például az a Mihai Bârsan, aki évekig az Ursus Breweries sörgyártó vállalat marketingigazgatójaként dolgozott. Bârsan szerint ezt az innovációkra és minőségi szolgáltatásokra nyitottabb jövedelmi réteget a vállalatoknak kulcsfontosságú megismerni ahhoz, hogy jól azonosítsák be a célcsoportjaikat, megfelelően finomítsák a termék- vagy szolgáltatásportfóliójukat, és a márkapozicionálás és kommunikációs stratégiák terén is ideális munkát végezhessenek.

A jelentés szerint egyébként a romániai Pareto lakosság több mint 40%-át a 25 és 34 év közötti fiatalok képezik, és talán nem meglepetés az sem, hogy a vizsgált jövedelmi réteg 87%-a városi lakos. Az viszont már sokkal érdekesebb, hogy 44%-uk nagyvállalatnál dolgozik, míg 36%-uk az állami szektor alkalmazottja. Jól képzettek is, 10-ből 8 személy rendelkezik legalább valamilyen felsőoktatási diplomával, míg több mint 40%-uk mesterképzésen, doktorképzésen vagy MBA-képzésen vett részt.

A jelentés kissé sarkítva ugyan, de a Pareto-elvből indul ki, ami Vilfredo Pareto olasz közgazdász azon híres megállapítását írja le, hogy a megtermelt javak 80%-a a társadalom 20%-ához kerül a társadalomra jellemző vagyoneloszlás miatt, de megfordítva állítható az is, hogy a tevékenységeink 20%-a hozza a jövedelmünk 80%-át.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!