Romániában a legjobban kereső 20%-hoz köthető a kiadások 43%-a egy friss jelentés szerint

2022. március 30. – 11:11

Romániában a legjobban kereső 20%-hoz köthető a kiadások 43%-a egy friss jelentés szerint
Fotó: Silviu Matei / Agerpres foto

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak legjobban kereső 20%-ához köthető a javakra és szolgáltatásokra fordított kiadások 43%-a – derül ki egy friss jelentésből, amelyet a Pareto Report tett elérhetővé. A jelentés szerint a romániai lakosság jövedelmi megoszlásának felső 20%-án helyet foglaló személyek a romániai átlagnál:

  • 2,5-ször többet költenek turisztikai szolgáltatásokra,
  • 2-szer többet különböző technológiai eszközökre vagy kütyükre,
  • és 1,8-szor többet széles körben elérhető fogyasztási cikkekre.

A jelentésnek egyébként korántsem az a célja, hogy a meglévő egyenlőtlenségekre hívja fel a figyelmet, a szerzők sokkal inkább arra akarnak rámutatni a munkájukkal, hogy az általuk Pareto lakosságnak nevezett felső jövedelmi réteg mennyire értékes a román gazdaság számára üzleti szempontból. Fontos részlet az is a szerzőkkel kapcsolatban, hogy többen reklámipari szakemberek. A Pareto Report egyik alapítója például az a Mihai Bârsan, aki évekig az Ursus Breweries sörgyártó vállalat marketingigazgatójaként dolgozott. Bârsan szerint ezt az innovációkra és minőségi szolgáltatásokra nyitottabb jövedelmi réteget a vállalatoknak kulcsfontosságú megismerni ahhoz, hogy jól azonosítsák be a célcsoportjaikat, megfelelően finomítsák a termék- vagy szolgáltatásportfóliójukat, és a márkapozicionálás és kommunikációs stratégiák terén is ideális munkát végezhessenek.

A jelentés szerint egyébként a romániai Pareto lakosság több mint 40%-át a 25 és 34 év közötti fiatalok képezik, és talán nem meglepetés az sem, hogy a vizsgált jövedelmi réteg 87%-a városi lakos. Az viszont már sokkal érdekesebb, hogy 44%-uk nagyvállalatnál dolgozik, míg 36%-uk az állami szektor alkalmazottja. Jól képzettek is, 10-ből 8 személy rendelkezik legalább valamilyen felsőoktatási diplomával, míg több mint 40%-uk mesterképzésen, doktorképzésen vagy MBA-képzésen vett részt.

A jelentés kissé sarkítva ugyan, de a Pareto-elvből indul ki, ami Vilfredo Pareto olasz közgazdász azon híres megállapítását írja le, hogy a megtermelt javak 80%-a a társadalom 20%-ához kerül a társadalomra jellemző vagyoneloszlás miatt, de megfordítva állítható az is, hogy a tevékenységeink 20%-a hozza a jövedelmünk 80%-át.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!