Ötven vagy száz eurós utalványokat kaphatnak az alacsony jövedelműek

2022. március 29. – 16:13

Ötven vagy száz eurós utalványokat kaphatnak az alacsony jövedelműek
Fotó: Cristian Nistor / Agerpres foto

Másolás

Vágólapra másolva

Alacsony jövedelmű személyek számára utalványok formájában nyújtandó támogatásról tárgyal a két nagyobbik koalíciós párt, a PSD és a PNL – írja a Digi24. Míg hétfőn a PSD még azt javasolta, hogy az érintett személyek kéthavonta kapjanak 50 euró értékű (körülbelül 250 lej) értékjegyet alapélelmiszerek megvásárlására, a PNL a hírtelevízió értesülései szerint kedden már rálicitált a szociáldemokraták javaslatára, és 100 euró (körülbelül 500 lej) értékű juttatást szorgalmazott.

Az intézkedés célja az lenne, hogy az értékjegyekkel 6 alapvető élelmiszer megvásárlását tegyék lehetővé:

  • olyan háztartásoknak, ahol a szülőkre és legalább két eltartott személyre eső nettó havi átlagjövedelem kisebb 600 lejnél (körülbelül 151 ezer ilyen háztartásról beszélhetünk),
  • olyan személyek számára, akik a garantált minimumjövedelmet kapják (körülbelül 168 ezer személy),
  • valamint a fogyatékkal élők (körülbelül 800 ezer személy),
  • és az 1500 lejnél kevesebb nyugdíjat kapó idősek (2,3 millió személy) számára.

Az intézkedéscsomag összesen 3,5 millió romániai állampolgárt érintene, és még a PSD által javasolt formában is nagyjából 700 millió euróval terhelné meg a költségvetést, ami a román GDP 0,27%-ának felel meg.

A PSD a Digi24 szerint azt is felvetette, hogy havi 30 eurós (150 lejes) utalványt kaphatnának július és augusztus hónapokat leszámítva a szociális ösztöndíjban részesülő diákok. Az intézkedés költségvetési hatását 33 millió euróra, vagyis a GDP 0,012%-ára becsülték.

A PNL viszont a Digi24 forrásai szerint 50 euró helyett nagyobb értékű, 100 eurós utalványokat szeretne. A liberálisok elképzelése szerint ráadásul a támogatást egészen 2023 júniusáig kellene adni, éppen azért, hogy a megemelkedett energiaárak és az áremelkedések mellett az alacsony jövedelműek könnyebben átvészelhessék a téli hónapokat.

Hogy végül 50 vagy 100 euró értékűek lesznek az utalványok, a következő hetekben derülhet ki, amikor a kormánykoalíció nyilvánosságra hozza az intézkedéscsomag részleteit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!