Jó hír a gazdáknak: újraindíthatja a termelést az Azomureș

2022. március 29. – 11:36

Jó hír a gazdáknak: újraindíthatja a termelést az Azomureș
A marosvásárhelyi Azomureș üzem. Forrás: Dorina Matis/Agerpres foto

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilistól újraindíthatja a termelést Románia legnagyobb műtrágyagyártója, a marosvásárhelyi Azomureș. A magas földgázárak miatt tavaly ősszel leálló vállalat vezetői azt követően beszéltek az újraindulás lehetőségéről, hogy az Európai Bizottság rábólintott arra a gazdasági intézkedéscsomagra, amelynek az egyik legfontosabb eleme, hogy a tagállamok akár 50 millió eurós pénzügyi támogatást adhatnak az energiaintenzív ágazatoknak.

Az Európai Bizottságnak azért is muszáj volt lépnie, mert az Oroszországban, Fehéroroszországban és Ukrajnában gyártott műtrágya tulajdonképpen teljesen kiesett az európai piacról, a magas energiaárak miatt pedig egyre több műtrágyagyártó jelentette be, hogy leállítják a termelést. A marosvásárhelyi vállalat számára nyújtandó állami támogatás a földgáz beszerzési ára, valamint a műtrágya termelési költsége (a termelési költség 60-70%-át a földgáz teszi ki) közti különbséget fogja fedezni.

A Mediafax hírügynökség szerint az Azomureș azt tervezi, hogy a következő hónapban a termelési kapacitásának a felét indítja újra, májustól pedig a teljes termelőképességét be fogja indítani, ami a jelenlegi újraindulási naptár mellett akár 600 millió tonna műtrágya gyártását is lehetővé teszi.

Az Azomureș egyébként Románia egyik legnagyobb földgázfelhasználója, a hazai földgázfogyasztás 10%-áért felelős évente. A vállalat üzleti forgalma 1,8 milliárd lej volt 2020-ban, a romániai mezőgazdaság által felhasznált műtrágyamennyiség 50%-át szolgáltatta, így az újraindulás híre mindenképp pozitív a hazai mezőgazdasági ágazatnak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!