Eltörli az adóhatóság tíz hazai fegyvergyártó adótartozását

2022. március 29. – 14:29

Eltörli az adóhatóság tíz hazai fegyvergyártó adótartozását
Fotó forrása: Grigore Popescu/Agerpres foto

Másolás

Vágólapra másolva

Az adóhatóság eltörli 10 hazai fegyvergyártó és fegyverkereskedő vállalat adótartozását. A döntés nem csak az érintett vállalatok társasági adókötelezettségeire, hanem az alkalmazottak után fizetendő mindenféle járulékokra is vonatkozik – az erről szóló sürgősségi kormányrendelet-tervezet itt olvasható.

A döntés eredményeként 137,2 millió lej tartozást engednek el az alább felsorolt 10 vállalat esetében, amelyek pénzügyi helyzetével kapcsolatban egyébként azt is felvetik, hogy fennáll a fizetésképtelenség veszélye.

VállalatTelepülés
1Uzină Mecanică București Rt.Bukarest
2Uzină Mecanică Plopeni Rt.Plopeni, Prahova megye
3Uzină Automecanică Moreni Rt.Moreni, Dâmbovița megye
4Metrom Rt.Brassó, Brassó megye
5Tohan Rt.Zărnești, Brassó megye
6Fabrica de Pulberi Făgăraș Rt.Fogaras, Brassó megye
7Pirochim Victoria Rt.Viktóriaváros, Brassó megye
8Uzina Mecanică Sadu Rt.Bumbești-Jiu, Gorj megye
9Carfil Rt.Brassó, Brassó megye
10Fabrica de Arme Cugir Rt.Kudzsir, Fehér megye

A tervezetben azzal indokolják a lépést, hogy sürgős intézkedésekre van szükség Románia védelmi kapacitásainak erősítése, valamint a stratégiai gazdasági szereplők pénzügyi helyzetének javítása érdekében, hogy a romániai haderő felkészüljön az ország legfontosabb érdekeinek védelmére, valamint az Európai Unió és a NATO felé vállalt kötelezettségeinek teljesítésére.

A tervezet indoklásának szövegezői emellett azt is javasolják, hogy Románia termelési kapacitását tartsa olyan szinten, ami lehetővé teszi az autonómiát a hadsereg fegyverekkel való ellátása tekintetében, valamint növeljék az iparág exportképességét, hogy az ágazat finanszírozni tudja a hazai kutatás-fejlesztési tevékenységét. Románia fegyverexport-teljesítménye egyébként meredeken esett az elmúlt időszakban:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!