Ennyit fizethetünk, ha napjainkban szeretnénk ingatlant vásárolni a határ mentén

2021. augusztus 30. – 17:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megéri határ menti településeken ingatlant vásárolni? (X)

Megéri manapság a magyar-román határ menti településeken ingatlant vásárolni? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ, méghozzá a magyarországi megyeszékhelyek átlagáraira fókuszálva.

Fontos kiemelni, hogy végig a forintosított (egy lej körülbelül 70 forintnak felel meg manapság) kínálati árakat mutatjuk be, melyek még áralku nélküli összegeket jelentenek. Az elemzés elkészítéséhez pedig az Ingatlannet.hu hirdetőportál statisztikai adatait vettük alapul, méghozzá négy határ menti megyeszékhely vonatkozásában. Elemzésünkben mind a családi házak, mindpedig a lakások átlagárait szemügyre vesszük. A romániai árak tekintetében pedig a Numbeo statisztika adatai szolgáltatnak alapot.

A határ túloldalán

Magyarországon igen változatos árakat figyelhetünk meg, ezek több mindentől függhetnek, ilyen például a település elhelyezkedése és típusa, az infrastruktúrák, de akár a népesség száma is. Ennek köszönhetően igen határozottan kijelenthetjük, hogy Debrecen magas átlagárakkal bír a magyar viszonylatban. Ott ugyanis egy 110 négyzetméteres házat közel 50 millió forintért, a legolcsóbb ingatlantípust: például egy 60 négyzetméteres panellakást 28 millió forintos áron vásárolhatunk meg.

Szegeden is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni. Egy hasonló paraméterekkel rendelkező Szegeden hirdetett ház közel 46 millió forintot ér, egy panellakás pedig 24 millió forintot. Nyíregyházán már kedvezőbb átlagárakat figyelhetünk meg, de még itt is borsos áron kínálják az eladó ingatlanokat. Egy családi házat 35 millió forintos átlagáron találhatunk a piacon, míg egy panel építésű lakást közel 22 millió forintért vásárolhatunk meg.

Békéscsaba igen kedvezőnek nevezhető a többi nagyváros áraival szemben, hiszen ott akár 25 millió forintért is vásárolhatunk egy 110 négyzetméteres családi fészket, míg egy 60 m2-es panellakást már 17 millió forint alatt is találhatunk.

Nálunk sem olcsók az ingatlanok

Temesváron körülbelül 512 ezer forintos négyzetméter áron kínálják eladásra manapság a lakásokat, ebben az esetben egy 110 négyzetméteres ingatlan átlagára eléri az 56 millió forintot. Ezzel szemben Aradon már jóval olcsóbban juthatunk ingatlanhoz, hiszen ott a lakóingatlanok átlagára 275 ezer forintra tehető négyzetméterenként, amennyiben az áralku nélküli átlagos vételárakat vesszük figyelembe. Ilyen árak mellett egy 110 négyzetméteres házat 30 millió forintos kínálati áron találhatunk Aradon.

Egy ekkora paraméterekkel rendelkező nagyváradi ingatlant körülbelül 44,5 millió forintért kínálnak eladásra, ami, valljuk be szintén nem nevezhető olcsónak, magyar viszonylatban pedig a szegedi árakhoz áll legközelebb. Kolozsváron már 778 ezer forintos négyzetméter árakat is megfigyelhetünk. Ilyen árak mellett már a magyar nagyobb megyeszékhelyek is kedvezőbb fényben tűnnek fel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!