Így segítsd át vállalkozásodat SEO-val a koronavíruson

2021. március 17. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

SEO tippek kisvállalkozásoknak a koronavírus idejére. (X)

Ahogy a COVID-19 világszerte megbénította a fizikai boltokat és üzleteket, számos érintett kisvállalkozás jobbnak látta szüneteltetni marketingtevékenységeit is. Habár elsőre ez logikus döntésnek tűnhet, a SEO (vagyis a keresőoptimalizálás) , és más marketingtaktikák épp, hogy a járvány során váltak még fontosabbá a kis- és középvállalkozások számára.

Tényleg megéri a SEO-val foglalkozni a COVID-19 alatt?

Igen, méghozzá több okból is. Kezdjük ott, hogy a koronavírus járvány csak átmeneti dolog, azonban a SEO eredményei hosszútávon is hasznosak maradnak majd a cégek számára. Az emberek továbbá többet ülnek az internet előtt, és keresgélnek online tartalmakat.

Fontos szempont még, hogy mivel az emberek kerülik a távolsági utazásokat, nagyobb figyelmet fordítanak a helyi vállalkozásokra.

Egy jó SEO stratégiának az örökzöld tartalmak is részét képezik – olyan cikkek, amik sokáig relevánsak maradnak anélkül, hogy rendszeresen frissíteni kellene őket. Örökzöld tartalmakat bármikor lehet, és ajánlott is készíteni SEO célokra.

Végezetül: a SEO egy költséghatékony marketingmódszer, ami inkább időbe kerül, mint pénzbe, és sokszorosan képes megtérülni.

SEO tippek kisvállalkozásoknak a koronavírus idejére

1. Foglalkozz vele rendszeresen

A keresőoptimalizálás nem olyasmi, amit az ember egyszer elvégez webhelyén, és befejezheti. Mivel a keresőmotorok algoritmusai, a trendek, illetve a felhasználók keresési szokásai nagyon képlékenyek lehetnek (nem csak egy világjárvány során), neked is lépést kell tartanod ezekkel a változásokkal.

2. Készíts hosszabb tartalmakat

Mivel az emberek még mindig kénytelenek szabadidejük nagy részét otthon tölteni, így hajlandóbbak több időt fordítani a hosszabb tartalmak végigolvasgatására is. Ez külön előnyt jelent a kisebb vállalkozások számára, hiszen a SEO-ban kifejezetten hasznosak lehetnek a terjedelmesebb tartalmak.

Mivel talán te is jobban ráérsz, készíts hosszabb, örökzöld tartalmakat, amiket bármikor publikálhatsz a járvány során, hogy még annak lecsengése után is forgalmat vonzhass velük webhelyedre.

3. Foglalkozz rövid- és hosszútávú céljaiddal is

Habár azt nem tudjuk, hogy pontosan mikor jelenthetjük ki a járvány végét, abban biztosak lehetünk, hogy hatásai még ez után is sokáig érezhetők maradnak majd. Éppen ezért fontos, hogy SEO stratégiádban rövid- és hosszútávú taktikákat is alkalmazz.

Rövidtávú tartalmak gyanánt készíthetsz például néhány cikket arról, hogy a koronavírus hogyan hat iparágadra. Szintén most érdemes helyi keresőkifejezéseket elhelyezni webhelyed tartalmaiban, hogy megcélozhasd velük a közelben keresgélő felhasználókat.

Hosszútávú SEO tartalmak gyanánt például olyan cikkeket is készíthetsz, amik megválaszolják majd ügyfeleid legégetőbb kérdéseit a koronavírus lecsengése után. Mindemellett ne tedd félre eddigi, általános céljaidat sem.

Hogy a rövid- és hosszútávú célokkal milyen arányban kell foglalkoznod, az vállalkozásodtól függ majd. Készülj azonban fel rá, hogy ez az arány is sokszor változhat még a járvány során.

4. Frissítsd kulcsszóstratégiádat

Ha már a rövidtávú SEO taktikákról volt szó: szintén ügyelj arra, hogy éppen aktuális, tehát a COVID 19-cel kapcsolatos kulcsszavakat is használj tartalmaidban. Az általános kulcsszavakkal nehéz, szinte lehetetlen leelőzni a legnagyobb webhelyeket, azonban a konkrétabb, több szóból álló (úgynevezett long-tail) kifejezésekkel sokkal jobb helyezéseket érhetsz el a keresőtalálatok között.

Próbáld meg ezekbe a többszavas kifejezésekbe a koronavírussal kapcsolatos szavakat (járvány, karantén, stb.) is belevonni.

5. Írj felkapott témákban

A járványhelyzet során nem csak a kifejezetten vírussal kapcsolatos kifejezések váltak felkapottá. Az „otthoni”, „csináld magad” és „virtuális” dolgok iránt mind megnőtt az érdeklődés, szóval nézz utána, hogy mivel foglalkozik szívesen célközönséged. Ez különösen (de nem csak) akkor lehet hasznos, ha iparágadban túl heves a verseny a járvánnyal kapcsolatos kifejezésekre.

6. Frissítsd fel régebbi tartalmaidat

Nem minden SEO taktika követeli meg, hogy új tartalmakat készíts célközönséged számára. Maradj naprakész az aktuális trendekkel kapcsolatban, és nézd meg, hogy vannak-e olyan régebbi tartalmaid, amik újra relevánssá váltak a járvány idején. Ha igen, akkor frissítsd őket aktuális adatokkal (és ne felejtsd el megosztani őket a közösségi platformokon is)!

7. Frissítsd Google Cégem adatlapodat

Vállalkozásod Google Cégem adatlapja az „egészséges” időkben is fontos szerepet játszik keresőoptimalizálásodban, egész pontosan a helyi SEO részeként. Az adatlap a Google Tudáspaneljén kínál hasznos információkat vállalkozásodról a keresők számára, illetve lehetőséget nyújt arra is, hogy vállalkozásod megjelenjen a Google Térkép keresőtalálatai között is.

A Google már 2020-ban felszólította a fióktulajdonosokat, hogy frissítsék adatlapjaikat az aktuális adatokra (nyitva tartás, szolgáltatások, ügyfélfogadás, stb.), azonban ezzel nem csak akkor kell foglalkozni, amikor figyelmeztetnek rá. Ahogy a vállalkozások megpróbálnak igazodni a járványhelyzethez, és új szolgáltatásokat vezetnek be, vagy szüneteltetik a régebbieket, úgy ezeket a változtatásokat a Google Cégem adatlapjuknak is reflektálniuk kell.

A Google továbbá új funkciókkal is bővítette az adatlapokat az elmúlt év során. Mindenképpen érdemes ezeket is kihasználni, hogy a lehető legtöbb és legfrissebb információkat kínáld az érdeklődő felhasználóknak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!