Olvasói levél: 11 hónapja felfüggesztették a tevékenységünket. Mi lesz velünk?

2021. február 24. – 14:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Értem én, hogy a törvény betartásával vigyázunk az emberéletekre, de a két bezárt cégemtől 9 család függ anyagilag, azaz 27 ember, és 2 kiskorú gyermek – írja olvasónk, Kocsis Andor vállalkozó.

Nyílt levél,

  • Románia elnökéhez, Klaus Iohannis úrhoz,
  • Románia miniszterelnökéhez, Florin Cîțu úrhoz,
  • Románia miniszterelnök-helyetteseihez, Ilie-Dan Barna és Hunor Kelemen urakhoz,
  • Románia belügyminiszteréhez, Lucian Nicolae Bode úrhoz,
  • Románia munkaügyi és szociális védelmi miniszteréhez, Raluca Turcan asszonyhoz,
  • Románia Gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszteréhez, Claudiu-Iulius Gavril Năsui úrhoz,
  • Románia Ifjúsági és sportminiszteréhez, Novák Károly Eduárd úrhoz,
  • Raed Arafat államtitkár úrhoz,
  • Románia Parlamentjének, a Képviselőháznak és a Szenátusnak címezve.

Tisztelt politikus urak, honatyák! Hosszabítsák meg a Covid-19 világjárvány következtében létrejött gazdasági intézkedések határidejét 2020. december 31-ről mindazoknak a cégeknek, amelyeknek a működését a jelenleg is érvényben lévő veszélyhelyzet alatt teljesen felfüggesztették, egészen a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Alulírott Kocsis Andor , a Seven Land Services Kft (CUI 35203776), valamint a Pro Vender Kft (RO 34746049) cégek tulajdonosa vagyok. Mindkét cég működése a 9329-es CAEN kód alatt fut (egyéb szabadidős és szórakoztató tevékenységek).

Abban a reményben írom ezt a levelet, hogy közösen megoldást tudunk találni a levélben leírt helyzetre.

Két kis cég tulajdonosa vagyok, nincs szakszervezet a hátam mögött, nem vállal senki érdekképviseletet értem. Lehet, túl kicsi vagyok az önök szemében, de sajnos nem vagyok az egyetlen: sok ezer kisvállalkozás közül sokan vannak ugyanebben a helyzetben.

A 2020. március 16-én elfogadott 195-ös rendelet értelmében, mely szükségállapotot hirdet Románia területén, a május 15.-i 55-ös számú törvény értelmében, mely bevezeti a veszélyhelyzetet, és az ezt hosszabbító, minden hónapban megjelenő kormányerejű rendeletek alapján mindkét cégem működése fel van függesztve.

2019 októberében egy 120 000 eurós befektetést hajtottunk végre, részben önerőből, részben a BT MIC kölcsönéből. Kolozsvár legnagyobb beltéri szórakoztató központját és az ország legnagyobb lézertag arénáját építettük föl. Az 1500 négyzetméteres helyiséget a SIFI STORAGE Rt-től béreljük, és a befektetésnek köszönhetően a 2019-es évi forgalmunk meghaladta a 145 800 eurót.

Születésnapokat szervezünk felnőtteknek és gyerekeknek, rendezvényeket tartunk, team buildingeket, napos táborokat vakáció idejére, és fesztiválokon, kültéri rendezvényeken is részt veszünk.

Megértettük a világjárvány következtében meghozott intézkedések fontosságát, és be is tartottuk az előírásokat. De most már 11 hónapja vagyunk bezárva, és minden állami határozat, amely szabályozta a lehetőségeinket, december 31-ei hatállyal megszűnt, anélkül, hogy valaki felelősséget vállalna a kialakult helyzetért.

Kinyitottak a fitnesz termek, a bevásárlóközpontok és a szerencsejáték irodák, lehet tüntetéseket is szervezni. De ha én kinyitok, a büntetés mellett felfüggesztik a működési engedélyemet, és még pert is akasztanak a nyakamba.

Betartottam minden kormányhatározatot, és megpróbáltam a kormány által biztosított segítséget is igénybe venni. Sajnos az adóhatósággal (ANAF) és a bankok részleteinek fizetésével kapcsolatos moratórium csak 9 hónapig volt érvényes, azaz december 31-ig. Ez rendben is van azoknak a cégeknek, akik ha csökkentett aktivitással ugyan, de újraindulhattak. Nekünk azonban továbbra is zárva kell tartanunk.

Tisztelt honatyák, politikusok! Mi lesz velünk, akiknek 11 hónapja felfüggesztették a tevékenységét, és senki sem tudja, mikor oldják fel végleg a veszélyhelyzetet?

2021. januártól folyamatosan keresnek, rémisztgetnek. Az ANAF kéri a tartozásaink kifizetését, a Transilvania Bank zárolta a számláinkat, a helyiséget bérbeadó SIFI STORAGE végrehajókkal fenyegetőzik. Mindenki azt kéri tőlünk, hogy álljunk elő egy megoldással. Egyetlen megoldást látok pillanatnyilag, meg kell hosszabbítani a fizetési határidőket december 31-től egészen addig, amíg a veszélyhelyzet tart azoknak a cégeknek, akiket a kormány továbbra sem nem enged beindulni. Erre sajnos még nincs törvény.

Felsorolom időrendi sorrendben, milyen lehetőségeink voltak a túléléshez:

Áprilisban megkaptuk a kék igazolást, de azt már sem a bankok, sem a SIFI STORAGE nem fogadja el, és nem kötelezi őket semmire. Csak a 2 hónapos sürgősségi állapot idejére volt kitalálva, nem helyettesíti a veszélyhelyzet kialakulását bizonyító dokumentumot.

Felfüggesztettem az alkalmazottaim fizetését, és kényszerszabadságra (somaj tehnic) küldtem őket. Értem én, hogy a törvény betartásával vigyázunk az emberéletekre, de jelenleg a két cégtől 9 család függ anyagilag, azaz 27 ember, és 2 kiskorú gyermek. Az ő megélhetésüket ki biztosítja majd, ha a munkanélküli segély is le fog járni? A megélhetésük nem fontos, csak az egészségük? Vagy elbújunk a nagy tömeg mögé, de igy konkrétan a 27 embert elkönyveljük járulékos veszteségnek? Ők nem számítanak? Fő, hogy egészségesek, de nyugodtan haljanak éhen?

Áprilisban hitelkeretet akartam felvenni az IMM Invest program által, de mivel az eljárás hosszadalmas volt és elhúzódott, a ki nem fizetett számláink meg csak gyűltek, júliusban visszautasították a kérvényünket, és egy bank sem akart hitelkeretet nyitni nekünk, mert nem elég, hogy be voltunk zárva, azt se tudtuk megmondani, hogy mikor fogunk nyitni. (Sajnos ezt ma sem tudjuk.)

December 31-ig a Transilvania Bank is elengedte az tőketartozás kifizetését, a kamatokat hozzáadta a kölcsönhöz és újraosztotta, de januártól nem hajlandó hosszabbítani, és zárolta a számláinkat .

A munkanélküli segélyt minden hónapban veszekedés árán kell visszakérjük a banktól.

A bérleti szerződéseinket is hiába tárgyaltuk újra és újra, nem hajlandók tovább halasztani a tartozást, és ítéletvégrehajtással fenyegetőznek.

Az ANAF felé is átütemeztük az adóságainkat, de az is januártól esedékes, és senkinek nem tudok fizetni, ha nem indíthatom újra a tevékenységemet.

A kormány által biztosított támogatást (grant) is kértem a működés beindításához, de egyelőre még választ sem kaptam. A banki kölcsönöket pedig amúgy sem lehet fizetni belőle, és a 15%-a a forgalomnak 11 hónap után már nem elég az összes tartozás kifizetésére.

Nincs törvény, ami szabályozza, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt felfüggesztett cégek tovább halaszthassák adósságaikat, így sem a bank, sem az ANAF, sem a főbérlő nem hajlandó tovább várni.

Ha újra tudnánk működni, természetesen betartva az összes higiéniai szabályt, már nem volna probléma a tartozások átütemezett kifizetése, hisz folyamatosan van érdeklődés a rendezvényeink iránt, és sajnos mindenkit el kell utasítani, mert a kormány bezáratott.

Írásban fordultam a belügyminisztériumhoz, egészségügyi minisztériumhoz, a kolozsvári polgármesteri és prefektusi intézményekhez, az ISU –hoz, a DSP-hez, eredménytelenül. Mindenki a törvényekre hivatkozik, de sajnos az én esetemre nincs jogszabály.

Arra a végkövetkeztetésre jutottam, hogy nyílt levélben fordulok önökhöz, hátha így felhívom az illetékesek figyelmét egy olyan orvosolható helyzetre, amiben biztosan nem csak az én cégeim vannak.

A 2020-as évben felgyűlt adóságaim körülbelül 70 000 euróra rúgnak (bérek, közköltségek, bankrészletek, tartozások az állam felé), ezeket az adósságokat nem én generáltam, de hajlandó vagyok átvállalni és kifizetni, átütemzve természetesen, és attól a pillanattól kezdve, ahogy újraindulhatok.

A még csak tervezet formájában létező támogatásokra (grant) sem pályázhatok, hiszen 11 hónap túlélés után már nincs 15% önrészem, és amúgy sem talál a 9329–es CAEN kódunk a pályázatokhoz.

Helység bérlésére nyújtott támogatást csak azok kapnak, akik gazdasági egységeket, üzleteket működtetnek, azokban a bevásárlóközpontokban, amelyek nagyobb területen fekszenek mint 15 000 négyzetméter.

HORECA – nem tartozunk ezekhez a tevékenységekhez.

Befektetések támogatása (grant III) – nincs 15% önrészem, és én a befektetést már 2019-ben megvalósítottam, csak ezt nem fogadják el.

Eseményszervezőknek is lesznek állítólag segélyek, de kimondottan a nagy fesztiválok szervezőinek, és azoknak a cégeknek, akik eseményeiket a nagyközönségnek tartják, és jegyek árusításából van a bevételük.

Az én álláspontom, hogy egy törvényerejű rendelettel, vagy az 55-ös törvény módosításával, és egy kis jóindulattal, de el lehetne, el kell halasztani ezeket a kifizetéseket a veszélyhelyzet megszűnéséig. Én nem egyedi eset vagyok, sok kis cég van ebben a helyzetben, és 11 hónap agónia után most kénytelenek leszünk csődöt mondani, mert nincs politikai akarat ezt megoldani? Természetesen a csődeljárás beindítása után már egyáltalán nem fogok tudni fizetni. Azt nem értem, miért jó ez az államnak, és miért hagyott 11 hónapot kínlódni, ha most egyszerűen mossa kezeit.

Tisztelt politikus urak, törvényhozó honatyák, tisztelettel kérem önöket, adjanak egy megoldást, amit továbbíthatok banknak, ANAF-nak, a hitelezőimnek, akik tőlem várják a javaslatokat a helyzet orvoslására.

Amennyiben ez nem lehetséges, mivel az adott helyzet önhibámon kívül alakult ki, és mégis én vagyok a szenvedő alanya, kénytelen leszek minden törvény adta lehetőséggel élni, hogy az álláspontomat megvédjem, akkor is, ha ennek az az ára , hogy be kell pereljem Románia kormányát.

Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy kormányhatározatok következtében csődbe juttatott cégeim járulékos veszteségek és statisztikai adatok legyenek.

Következésképpen, kérem önöket, hosszabítsák meg a fizetési határidőket minden hitelezőnk felé a veszélyhelyzet lejártáig, és az így felgyülemlett adósságot lehessen átütemezni 3-4 éves kifizetési határidővel.

Remélve, hogy megértik a kialakult helyzet sürgősségét, várom az önök megoldását és válaszát.

Tisztelettel, Kocsis Andor A Pro Vender és Seven Land Services cége tulajdonosa

Tel: +40723218480e-mail: [email protected]

Kolozsvár,2021. február 17.

Címoldali fotó: Frank Oschatz/Pixabay

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!