Megérkeztek a citizen developerek, és maradni is fognak

2020. november 20. – 18:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sok vállalkozásnak nyújthat megoldást egy újonnan megjelenő pozíció, a citizen developer. (X)

A digitalizáció korszakát éljük. Az a vállalkozás, aki nem akar lemaradni a versenyben, kihasználja a technológia adta lehetőségeket. A felgyorsult digitalizációnak azonban vannak hátulütői is: a hozzáértő informatikai szakemberek iránt megnőtt a kereslet, ami munkaerőhiányhoz, megnövekedett informatikai költségekhez és hosszabb átfutási időkhöz vezetett.

Erre a problémára nyújthat megoldást a cégek életében egy újonnan megjelenő pozíció, a citizen developer. A cégek ahelyett, hogy egy külsős IT szakember segítségére várnának, belső erőforrásból oldják meg az egyszerűbb, kisebb fejlesztést igénylő feladataikat, ezzel időt és természetesen költséget spórolva.

Ki is pontosan a citizen developer?

Citizen developer-nek nevezzük a cégek azon alkalmazottjait, akik megfelelő informatikai alapképzettséggel rendelkeznek ahhoz, hogy el tudjanak sajátítani olyan kódolást nem igénylő vizuális fejlesztőrendszerek használatát, amelyek segítségével a mindennapokban felmerülő kisebb webfejlesztési, alkalmazás fejlesztési feladatokat tudnak megoldani.

A citizen developerek olyan üzleti alkalmazásokat készítenek, amelyek megoldása túlmutat az irodai programcsomagok (Excel, Access) nyújtotta lehetőségeken, de úgynevezett negyedik generációs, kódolást nem igénylő fejlesztőrendszerek segítségével már kivitelezhetők:

  • Egyszerűbb weboldalak
  • Kampány langing page-ek
  • Adatbekérő és kiértékelő űrlapok
  • Kimutatások, adatbázis alapú riportok
  • Egyszerűbb mobil alkalmazások… stb.

Milyen előnyökkel jár, ha egy cég külsős IT szakemberek helyett citizen developereket képez?

  1. Csökkenti a terhelést a belső IT szakembereken. A kisebb fejlesztési munkák kiadásával csökken a nyomás a cég IT részlegén, így ők a számukra fontosabb feladatokra koncentrálhatnak.
  2. Nő a cég versenyképessége. A citizen developerek támogatásával a vállalkozás gyorsabban tud reagálni a hirtelen jövő új fejlesztés igényekre, illetve a már meglévő rendszerek módosítására.
  3. Csökkennek az IT költségek. Az IT folyamatok kiszervezése helyett egyértelmű költségmegtakarítást jelent a feladatok egy részének belső erőforrásból történő megoldása.
  4. Nő a munkavállalói elégedettség. A cég alkalmazottjai belső körben tudnak megoldani bizonyos informatikai jellegű fejlesztéseket, így csökkenteni lehet a külsős szakemberekkel történő tárgyalások, egyeztetések és várakozás okozta frusztrációt.
  5. Nő a vállalkozás hatékonysága. Azzal, hogy a munkavállalóknak egy új eszköz van a kezükben a felmerülő IT problémák megoldására, szívesen élnek is a lehetőséggel és fejlesztenek olyan hatékonyság növelő alkalmazásokat, amelyekre korábban költség vagy határidő okok miatt nem volt lehetőségük.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy citizen developernek?

Nem minden alkalmazott alkalmas arra, hogy citizen developer feladatokat ellásson. A legalapvetőbb képességek az alábbiak:

  • Megfelelő IT alapismeretekkel bír
  • Könnyen el tud sajátítani új szoftverek, fejlesztőrendszerek használatát
  • Felismeri a vállalkozás üzleti igényeit
  • Megoldásokat keres a felmerülő problémákra
  • Szívesen képzi magát
  • Jó csapatjátékos, szívesen dolgozik együtt más területek képviselőivel

Mit hoz a jövő?

Az aktuális munkaerő piaci trendeket látva valószínűsíthető, hogy növekedni fog az igény a citizen developerek képzésére és munkájukat egyre több kódolást nem igénylő fejlesztőrendszer megjelenése fogja támogatni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!