Ezek a székelyföldi vállalkozások érték el a legnagyobb bevételt 2019-ben

2020. október 22. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem meglepetés, hogy a marosszéki cégek dominálnak a térségben, de érdekes megnézni, hogyan alakult az alkalmazottak száma a különböző székely székek nagyobb vállalkozásainál.

Most már hagyománnyá vált a Pénzcsinálóknál , hogy minden évben szemlézzük az Omnibus által összesített adatokat , amelyek Székelyföld legnagyobb vállalkozásait összesítik, külön árbevétel és az alkalmazottak számát tekintve. A toplistákat a pénzügyminisztérium által közzétett adatok 2020-as frissítése alapján állították össze, azaz a 2019-es év mutatóit veszik számításba.

Az egyenként 50-50 céget felsorakoztató összesítések mellett idén is elkészítették a hagyományos székely székek: Alsó-Háromszék, Felső-Háromszék, Csíkszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék és Marosszék legnagyobb, valamint a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató vállalataira vonatkozó listákat is.

Székelyföldön masszívan uralja dobogós helyét az E.ON gázszolgáltató

Nem meglepetés, hogy 2019-ben az addigi évekhez hasonlóan a marosszéki vállalkozások dominálnak a régióban. A székelyföldi top 50-es összesítésben 31 cég van ebből a régióból, azaz az árbevétel szerint a legnagyobb vállalatok 76%-a Maros megyében van. A nagy vállalatok szintjén a második helyen Udvarhelyszék, majd Alsó-Háromszék következik. Ha a mintában szereplő összes székelyföldi céget vesszük összárbevétel szempontjából, a marosszéki cégek így is dominálnak, elérve az 58%-ot.

Az üzleti forgalom alapján az E.ON Energie Románia 2019-ben is a legnagyobb székelyföldi vállalat volt, több mint 4 milliárd lej éves árbevétellel. A második helyen tartotta pozícióját a földgáz- és energiaszolgáltató cég egyik leányvállalata, az E.ON Gaz Furnizare, és harmadik helyen szerepel az Azomureș SA műtrágyagyártó, amelynek 7%-kal esett az árbevétele az előző évhez képest. A Top 50-es listán nagyot ugrott egyébként a szintén Maros megyei Romcab SA kábelgyártó vállalat, mintegy 62%-kal növelve árbevételét 2018-hoz képest, de még nagyobb teljesítményt ért el az ugyancsak Maros megyében bejegyzett Cis Gaz SA (gázszolgáltató), aki 182%-kal nőtt egy év alatt. Az abszolút meglepetés a listán azonban a menedzsment szaktanácsadással foglalkozó, szintén Maros megyében operáló Economic Engineering, a vállalkozás 26 069%-os növekedést ért el, elérve a szinte 120 millió lejes évi árbevételt. 2017-ben még körülbelül 170 ezer lej körül mozgott ez a mutató az ő esetükben.

Az E.ON csoporthoz tartozó Delgaz Grid még mindig a legnagyobb alkalmazottszámot tartja Székelyföldön, mintegy 4 839 munkahelyet biztosítva 2019-ben, 2018-hoz képest 620 alkalmazottal többet. A második helyet tartotta a gyergyószéki Romaqua Group SA, 2 143 munkavállalóval, szintén növelve az alkalmazotti létszámot. Egyébként árbevétel szempontjából ez az első nem marosszéki vállalkozás, a 2018-as adatokhoz hasonlóan tavaly is a 6. helyet érte el közel évi 850 millió lejes árbevétellel.

Alsó-Háromszéken az élelmiszeripar egyelőre verhetetlen

Az árbevétel 50-es toplistáján hetedik helyezést ért el az alsó-háromszéki lista legnagyobbja, a Fabrica de lapte Brașov SA, évi 509 millió lejes bevétellel. A cég konstans növekedést mutatott ilyen téren 2016 óta. A második helyezett továbbra is a sepsiszentgyörgyi tejfeldolgozó, a Covalact, majd azt követi a Bertis kiskereskedelmi üzletlánc, amely vendéglátóhelyet és saját termékeket gyártó üzemet is működtető vállalat. Ez 15%-kal növelte forgalmát 2019-ban az előző évhez viszonyítva, akkor is legalább 10%-kal 2017-hez képest. Az alsóháromszéki 50 legnagyobb cég listájának 10. helyére érkezett a szigetelőanyagokkal foglalkozó Arcon Membrane SRL, mintegy 881%-os növekedést elérve az árbevétel tekintetében. De ha megnézzük a sorrendet a 10 legnagyobb cég után, láthatjuk, hogy 2018-hoz képest hatalmasat fejlődött az állatkereskedéssel foglalkozó K S D Impex SRL, ami 2 800%-al nagyobb éves bevételhez jutott, miután 2018-ra igen nagyot zuhant a 2016-os adatokhoz képest.

Bár 177 alkalmazottal kevesebbet jegyzett 2019-ben, így is a legtöbb alkalmazottat a mosást és tisztítást szolgáltató Ready Garment Technology Romania SRL foglalkoztatott Alsó-Háromszéken. A második helyen a Bertis üzletlánc 592 alkalmazottal, harmadik a Valkes (kábelgyártó) 525 munkavállalóval.

Felső-Háromszéken változatlanul dominál a gumiabroncs-kereskedés és a készruhagyártás

Továbbra is a gumiabroncs-kereskedés egyik kiemelt képviselője, a Nexxon vezeti a listát, stabilan tartva a megszokott éves árbevétel-növekedését, immár 7%-os emelkedést produkáltak 2019-ben az előző évhez viszonyítva. A második helyen álló Zarah Moden készruhagyár azonban 1%-os csökkenést mutatott 2019-ben, de a harmadik helyen záró, szintén ruhagyártással foglalkozó New Fashion a 2018-as bravúr ellenére 12%-os esést mutatott, de még mindig a dobogó harmadik helyén áll az évi 62 milliós árbevételével. A negyedik helyre tornázta fel magát a Julius Meinl kávékereskedéssel foglalkozó vállalat, 13%-os növekedést hozva a 2018-as adatokhoz képest.

2019-ben a legtöbb munkavállaló a New Fashionnél dolgozott, szám szerint 944-en.

Csíkszék és a dohánykereskedés

Bár keveset hallani róla a közbeszédben, a csíkiaknál az M Tabac SRL messze a legdominánsabb vállalat, több mint 411 millió lejes évi kereslettel. Bár az azt követő Perla Harghitei ásványvíz-töltő és a harmadik helyre feljövő út- és hídépítéssel foglalkozó ING Service cégek jóval nagyobb gyarapodást értek el egy év alatt (10% és 65%), de továbbra is több száz milliós bevétellel vannak lemaradva. Ha a top 50-et nézzük Csíkszéken, nagyot nőtt a menedzsment szaktanácsadásban úszó Gold Plus Index SRL (+109%) és a sofőriskolaként működő Winfor Trade SRL (+111%).

Messze a legtöbb alkalmazottat az Iris Lemn-Iris Service Ciuc bútorgyártó foglalkoztat, szám szerint 1 134-et, a második helyet az Imperial Wet SRL (nemzetközi áruszállítás) vette át, de csupán 418 munkahelyet biztosít.

Udvarhelyszéken alig változott a 10 legnagyobb cég sorrendje: vezet az italkereskedés

A Top 10-es listán 2019-ben alig van változás a 2018-as adatokhoz képest, továbbra is az italkereskedéssel foglalkozó Amigo & Intercost SRL vezet majdnem 414 millió lejes bevétellel és 4%-os növekedéssel. A továbbra is második helyen álló Melinda Impex Steel (építkezési eszközök) 2019-ben némileg visszaesett (-4%), így 229 millió lejes forgalmat produkált 2019-ben. Az udvarhelyszéki top 50-es sorrend leglátványosabb növekedését a Pexalplast SRL (csövek gyártása) érte el (+14496%) felkerülve a lista 41. helyére, mintegy 21 millió lejes forgalmat lebonyolítva.

A legtöbb munkahelyet a Norada SA készruhagyártó biztosította Udvarhelyszéken (799 alkalmazott), ami így is 48 munkavállalóval kevesebb, mint amennyit 2018-ban alkalmaztak.

Gyergyószék: amíg működik a Romaqua, más cégek nem nagyon rúgnak labdába

Ahogy már fentebb is írtuk, a gyergyószéki Romaqua az összesítésben is igen előkelő helyet foglal el, a második helyen álló Alterimpex SRL (vágóhíd) már jóval kevesebb, 72 millió lejes forgalommal zárta 2019-et (+29%). A harmadik helyre tornázta fel magát az építkezésben szerepet vállaló Hamerlemn 2004 SRL, szintén 29%-os gyarapodással a 2018-as adatokhoz képest. A gyergyói 50-es listán a leglátványosabban az állattenyésztéssel foglalkozó Bayer Agrouniver SRL bővült, mintegy +105 785%-os gyarapodással, 12 milliós árbevételt elérve.

Alkalmazottak számának szempontjából messze vezető pozícióban áll a Romaqua Group SA 2 143 munkavállalóval, 2018-hoz képest 160 alkalmazottal többet foglalkoztatva. A második helyezett az Alterimpex SRL 303 alkalmazottal.

Marosszék: energia ipar és gyógyszeripar továbbra is az élen

Marosszék vezető cégeiről és a térségben betöltött előnyéről már az összesített listánál írtunk, a térségben az energiaipari, a gyógyszeripari és az autóipari vállalatok uralják a legnagyobb vállalatok rangsorát.

Kíváncsian várjuk a 2020-as adatokat.

Nyitókép: Zarah Moden Facebook oldala

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!