Melyek Kolozsvár legdrágább negyedei, és hol volt a legértékesebb ingatlanpiaci tranzakció tavaly?

2020. szeptember 10. – 13:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsvár Polgármesteri Hivatala elemzéséből az is kiderül, hogy a lakásvásárlók mekkora aránya érkezik más megyékből.

Kolozsváron az ingatlantranzakciók összesített értéke meghaladta a 679 millió eurót 2019-ben. Ez az összeg több mint kétszerese az ingatlanvásárlások 2014-ben mért összesített értékének (284 millió euró), míg a 2018-as évhez viszonyítva 6%-os, 2017-hez képest 14%-os növekedésnek felel meg – derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Kolozsvár önkormányzatának felkérésére a Veridio tanácsadócég készített.

A 2019-es évet összegző tanulmány szerint a tavalyi kolozsvári ingatlantranzakciók 61%-át lakások tették ki. Nőttek az árak is, 2018-ban még átlagosan 1287 euró/négyzetméter áron lehetett lakást vásárolni, 2019-ben 1362 eurót kellett fizetni egy négyzetméter lakásért, ami egy év alatt 6%-os drágulásnak felel meg.

Infogram

A tanulmányból visszaigazolódik, hogy Románia más megyéiből is nagyon sokan döntenek úgy, hogy Kolozsváron vásárolnak ingatlant. A lakásvásárlók 70%-a Kolozs megyei lakos, 28%-uk viszont az ország más részeiben rendelkezik hivatalos lakóhellyel. A tavalyi statisztikák szerint a Kolozsváron lakást vásárló személyeknek mindössze 2%-a volt külföldi.

Melyik volt tavaly Kolozsvár „legdrágább” utcája?

Az elemzés szerint Kolozsvár legdrágább utcájának ingatlanpiaci szempontból az Alexandru Vaida Voevod út számít, ott történtek ugyanis az elmúlt évben a legnaggyobb értékű adásvételek (körülbelül 45 millió euró értékben). A legtöbb tranzakciót, szám szerint 550-et a város szélén található Szopori úton (Soporului) bonyolították.

Tavaly egyébként a Hajnal negyedben található Eugen Ionesco útcában kelt el a legdrágább lakóház, amelyért 1,15 millió eurót fizetett az új tulajdonos. A Kolozsváron tavaly eladott legdrágább telekért pedig 1 millió eurót fizettek a Szopor negyedben. A legdrágább tranzakciónak egy kereskedelmi épület eladása számít, amely 12,5 millió euróért cserélt gazdát az Alexandru Vaida Voevod utca környékén. Részben ezzel a tranzakcióval is magyarázható, hogy az utca a legelőkelőbb helyen áll a tranzakciók értéke alapján.

Az is kiderül a tanulmányból, hogy a legtöbb tranzakciót (967) szeptemberben hozták tető alá tavaly, de érdekesség, hogy a tranzakciók összesített értéke alapján már október volt a legerősebb hónap, 78,8 millió euró értékkel.

A legnagyobb kereslet a 35 és 55 négyzetméter közötti tömbházlakásokra volt 2019-ben. A legnépszerűbb negyed pedig a Monostor, Kolozsvár egyik legnagyobb városrészében 997 tranzakció zajlott tavaly. A legértékesebb adásvételeket pedig Kolozsvár belvárosában hajtották végre, ezek értéke összesítve körülbelül 88,3 millió euróra tehető. Az is érdekes adat, hogy a Kolozsváron végrehajtott ingatlantranzakcióknak 21,8%-a köthető vállalatokhoz.

Kolozsvári ingatlanpiac Infogram

Melyik városrészben a legolcsóbbak a tömbházlakások?

Az elemzésben szereplő adatok Kolozsvár Polgármesteri Hivatalának adókkal és illetékekkel foglalkozó igazgatóságától származnak, így valószínűleg sokkal pontosabb képet festenek a város ingatlanpiacának valós helyzetéről, mint az ingatlanpiaci szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok által készített, hasonló elemzések.

A szerzők a lakásokra (többnyire tömházlakások) vonatkozó adatok alapján azt is kiszámolták, hogy melyek a város legolcsóbb és legdrágább lakónegyedei. A számításokkal kapcsolatban arra viszont felhívták a figyelmet, hogy a különböző városnegyedeken belül is jelentős eltérés figyelhető meg az árak alakulásában, így az alábbi térképen szereplő adatok legfennebb egy általános helyzetkép megmutatására alkalmasak. A tömbházlakások árai közötti szórás nyilvánvalóan főként az eltérő elhelyezkedésből, a tömbházlakás állapotától és korától függ, de nagyon sokat számít a szomszédban levő ingatlanok funkciója, illetve sokat dob az áron egy közelben található tömegközlekedési megálló is.

Nagyobb képméretért kattints a képre.

Az elemzés szerint a legdrágábban a belvárosban lehet lakást vásárolni, a városközponthoz közeli részeken ugyanis átlagosan 1583 eurót is elkérnek egy lakás négyzetméteréért. A magas árak szempontjából a Györgyfalvi negyed áll a második helyen 1504 euró/négyzetméteres átlagárral, a harmadik, talán kisebb meglepetésre a Nyárfasor negyed, ahol ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy mindössze 40 tranzakció alapján számították ki az 1472 eurós négyzetméterenként átlagárat.

Az elemzés szerint a legolcsóbban Szamosfalván (1158 euró/négyzetméter), az Írisz telepen (1164 euró/négyzetméter) és a Kerekdombon (1185/négyzetméter) lehet lakást vásárolni. Az adatokkal kapcsolatban érdekesség, hogy a tanulmány által elemzett városnegyedek közül 12-ben a kolozsvári átlagár alatt helyezkednek el a négyzetméterenkénti ingatlanárak, és mindössze 6 negyed esetében haladja meg az átlagár az 1362 eurót.

A teljes elemzés itt olvasható el .

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!