Ezért jobb, ha bankkártyával fizetünk

2020. augusztus 18. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vannak, akik a készpénzre esküsznek és vannak, akik a legkisebb tételeket is csak bankkártyával hajlandóak fizetni. (X)

Abban a legtöbben egyetértenek, hogy mindkét fizetési módnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Készpénzből például egyszerre általában nem tartunk nagyobb összeget magunknál, így, ha eltűnik, vagy ellopják a pénztárcánkat, kisebb kárunk keletkezik. A bankkártyát is könnyen le lehet tiltani, így akadályozva meg, hogy a tolvajok hozzáférjenek a pénzünkhöz.

A készpénz és bankkártya közötti ellentétben érdemes figyelembe venni azt is, hogy a számlánkon lévő pénznek van esélye kamatozni. Habár a lekötés nélküli megtakarítások és a bankszámlán jóváírt kamatoknak nem túl magas az összege, a párnahuzatban, malacperselyben tárolt bankjegyek csak veszítenek az értékükből. A készpénz ráadásul nehezebben nyomon követhető, mint a bankkártya használat, így a tolvaj megtalálásának esélye szinte egyenlő a nullával.

A bankkártya használat és a kártyás fizetés előnyei

  • Gyorsaság és kényelem

A bankkártyás fizetésnél nem kell számolgatni a visszajárót, a pénztárcában keresgélve nem hullik minden a földre, ráadásul egy érintéssel fizethetünk. Ma már a legtöbb helyen még a kártyádra sincs szükség, a telefonodat is használhatod. Az egyik legkedveltebb módja a telefonos fizetésnek az Apple Pay, de több bank is lehetőséget nyújt mobiltárca alkalmazására. Ki ne hagyta volna már otthon a pénztárcáját legalább egyszer? Telefon nélkül azonban már ki sem mozdulunk otthonról, így mindig a zsebünkben lesz a megoldás.

  • Nincs valutaváltás, itthon és külföldön is használhatod

Egy külföldi utazás során előfordulhat, hogy nagyobb összegű valutára lesz szükséged a szállás, a közlekedés, a belépőjegyek kifizetésére. Ez nagyobb kockázattal is jár, hiszen egy idegen országban különösen kellemetlen, ha meglovasítják az egész nyaralásra szánt költőpénzedet. A bankkártyádat könnyebb olyan helyre rakni, ahol a tolvajok nehezen férnek hozzá, ha pedig mégis megtörténik a baj, gyorsan letilthatod, mielőtt leemelnék róla minden megtakarításod.

A bankok külön biztosítással is rendelkeznek bankkártyás visszaélések esetére, így az eltulajdonított összeg egy részét, vagy akár egészét is visszakaphatod. A telefonos fizetésnek köszönhetően ráadásul bankkártya nélkül sem kell megszakítanod az utazást.

  • Számlavezetési kedvezmények

A legtöbb bank kedvező lakossági és ifjúsági számlacsomagokkal rendelkezik, így nem kell sokat költened a számlavezetésre. Amennyiben szükséged van rá, igényelhetsz szabad felhasználású hitelkeretet is. Ez mindig a rendelkezésedre áll és gyors segítséget nyújt, ha megszorulnál anyagilag, de csak akkor fizetsz érte bármit, ha felhasználsz belőle. Nincs szükség hozzá külön szerződésre és hitelkártyára, az igényelt összeg a már meglévő bankkártyáddal elérhető.

  • Használható internetes fizetésre

A bankkártyák nemcsak használhatók internetes fizetésre, hanem használatuk egyre biztonságosabbá válik. 2019 óta már csak egy biztonsági kód ismeretében hagyható jóvá az internetes fizetés, így, ha kártyádat ellopják is, kisebb eséllyel használhatják internetes vásárlásra.

Számodra ugyanakkor előnyös ez a lehetőség, hiszen otthonod kényelméből vehetsz mozijegyet, ruhát, számítástechnikai eszközöket és gyakorlatilag bármit, amire szükséged van. Nincs szükség sorbanállásra, nem fizetsz többet az utánvétért, sőt, akár érintkezés mentesen is átveheted a csomagod.

  • Gyorskölcsön, csak így megy

Még, ha van is szabadon felhasználható hitelkereted a bankkártyádon, akkor is előfordulhat, hogy gyorskölcsönre van szükséged. Személyi kölcsön igényléséhez már egy bankfiókba sem kell bemenned, könnyen, gyorsan elintézheted otthonod kényelméből. Az igényléshez ugyanakkor folyószámla szükséges. Amennyiben a folyószámlád ugyanaz a bank vezeti, amitől a kölcsönt szeretnéd felvenni nincs szükség bonyolult utánajárásra és különböző igazolások beszerzésére sem. A bank a korábbi számlakivonataid ellenőrzésével utánanéz a hitelképességednek és akár néhány órán belül jóvá is írhatja a számodra szükséges összeget.

Alternatív fizetési módok bankkártya helyett

Az alternatív fizetési módok többségéhez szükséges ugyan egy meglévő folyószámla, azonban használatukkal otthon is hagyhatod a bankkártyádat.

  • PayPal és Revolut

A PayPal az egyik legnépszerűbb online fizetési mód. Globálisan elfogadott, tehát szinte a világ bármelyik országában járva használhatod. Ingyenes regisztrációval működik és egy saját internetes számlát biztosít a felhasználók részére, amiről küldhetnek és fogadhatnak pénzt. A fiókodhoz hozzáadhatsz egy internetes vásárlásra alkalmas bankkártyát. Ebben az esetben a rendszer automatikusan arról vonja le a vásárlás során elköltött összeget, de bankkártya nélkül is használhatod. Ilyenkor hagyományos banki átutalással juttathatsz a PayPal számládra egy általad meghatározott összeget, amit aztán szabadon használhatsz online fizetésre.

A PayPalhoz hasonló szolgáltatást nyújt a Revolut egy kézzel fogható kártyával kiegészítve, amit kedvező áron, átváltási díj nélkül használhatsz szerte a világon.

  • Apple Pay

A nevéből adódóan az alkalmazás iPhone-nal és Apple watch-al kompatibilis és érintéses fizetésre használható. Egyszerre több kártyát is tárolhatsz benne, amiket szabadon váltogathatsz. Biztonságos és helytakarékos megoldás, hiszen nem kell több bankkártyát is magadnál hordanod, az összeset megtalálhatod a telefonodban. A fizetések jóváhagyása FaceID, vagy ujjlenyomat segítségével történik, így biztosítva, hogy jogtalanul ne férhessen hozzá senki.

Mit tehetsz, ha ellopták a bankkártyádat?

  • A bankkártya letiltása

Néhány bank már ad rá lehetőséget, hogy netbankon, vagy telefonos applikáción keresztül is letilthasd a pénzmozgást a számládon. Ha erre nincs lehetőséged, vedd fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal telefonon és egy rövid azonosítás után letiltják a bankkártyádat, így nem használhatják jogtalanul.

  • Fizetési limit

Fizetési limitet érdemes a számla aktiválásakor beállítani. Ez a napi pénzfelvétel, illetve online és bankkártyás fizetések összegének maximumát határozza meg, hogy lopás esetén minimálisra csökkentse a kárt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!