Milyen feltételek mellett kaphatnak 2 ezer eurós támogatást a mikrovállalkozások?

2020. július 10. – 19:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az állam banki utalással fizetheti ki a támogatásokat. Csak alkalmazottakkal nem rendelkező mikrovállalkozások kérhetnek finanszírozást ebben a programban.

Nyilvánosságra hozták annak a sürgősségi kormányrendeletnek a szövegét, amely révén alkalmazottakkal nem rendelkező mikrovállalkozások, engedélyezett magánszemélyek (PFA) és bizonyos civil szervezetek is egyszeri, 2 ezer eurós támogatásban részesülhetnek.

A tervezet szerint a finanszírozási kérelmeket a benyújtások sorrendjében fogják elbírálni, a készpénztámogatást pedig banki átutalással kaphatják meg az érintettek. A sürgősségi kormányrendelet szövegéből az is kiderül, hogy a vállalkozók jelentést kell majd készítsenek a pénzösszeg felhasználásáról.

Az egyszeri, 2 ezer eurós átalányösszeg formában nyújtandó támogatásokkal kapcsolatos program szerepel a kormány július elején bemutatott gazdaságfellendítési tervében is. A program részeként tulajdonképpen 100 millió eurónyi támogatást osztanak szét a Versenyképességi Operatív Program 2014-2020-ra vonatkozó forrásaiból (85 millió euró EU-s forrás, míg 15 millió euró az állam által vállalt önrész). Egyszerű számítással élve a források 50 ezer mikrovállalkozás vagy egyesület segítésére elegendőek, ez a szám szerepel egyébként a kormány gazdaságfellendítési tervében is.

A támogatásokról az állam szerződést ír alá a kedvezményezettekkel, amelyek a sürgősségi kormányrendelet tervezete szerint a következők lehetnek:

  • Olyan mikrovállalkozások, amelyek a pénzügyi helyzetüket igazoló dokumentumokkal bizonyítják, hogy nincsenek alkalmazottaik.
  • Egy sor tevékenységi körrel rendelkező engedélyezett magánszemély (PFA) és gazdasági tevékenységet folytató egyesület. A tevékenységi körök listáját itt lehet olvasni .
  • És olyan egészségügyi rendelők vagy ilyen jellegű tevékenységet folytató engedélyezett magánszemélyek, amelyek valamilyen formában részt vettek a koronavírus-járvány elleni harcban, és nem részesültek támogatásban a 2020/43-as számú sürgősségi kormányrendelet rendelkezései szerint.

Mik a feltételek?

A támogatást igénylő mikrovállalkozóknak több feltételnek is meg kell felelniük. A tervezet szerint csak azok a mikrovállalkozások lesznek jogosultak a támogatásra, amelyek a finanszírozási kérelem benyújtásától számítva több mint 1 éve működnek. A feltétel alól az engedélyezett magánszemélyek és az orvosi rendelők működtetői képeznek kivételt, esetükben elegendő, ha a tevékenységüket 2020. február 1. előtt megkezdték.

További feltétel, hogy az alkalmazottakkal nem rendelkező mikrovállalkozások csak abban az esetben kaphatnak támogatást, ha a finanszírozási kérelem benyújtását megelőző pénzügyi évben legalább 5 ezer euróval egyenértékű üzleti forgalmat bonyolítottak. Az üzleti forgalommal kapcsolatos korlát nem érvényes a civil szervezetek és a rendelőket működtető személyek esetén.

A támogatott mikrovállalkozásoknak és civil szervezeteknek emellett azt is vállalniuk kell, hogy a támogatás odaítélését követően legalább 6 hónapon keresztül továbbra is fenntartják működésüket.

Mire lehet elkölteni a támogatást?

A sürgősségi kormányrendelet szerint a támogatásokat alapanyagok, anyagok, áruk vásárlására, illetve egyéb olyan készletek beszerzésére lehet használni, amelyek elengedhetetlenek a folyó tevékenység fenntartásához. Mindezek mellett a támogatást a beszállítókkal szembeni tartozások és elmaradások kifizetésére (a közműszolgáltatókat is beleértve), bérleti díjakra, szervízelésre, tanácsadói szolgáltatásokra, tanulmányok elkészítésére, munkavédelmi eszközök beszerzésére is lehet fordítani. De el lehet a kis összegű támogatást költeni állóeszközökre, berendezésekre, gépekre, felszerelésekre vagy akár technológiákra, amennyiben azok a működés újraindításához szükségesek.

A tervezet szerint az igénylők saját felelősségre aláírt nyilatkozatban vállalják majd, hogy megfelelnek a feltételeknek, illetve tudomásul vették, hogy amennyiben nem a céloknak megfelően használják fel a támogatás összegét, azt vissza kell fizetniük az államnak.

A tervezet szerint a támogatott vállalkozások és szervezetek helyzetjelentést kell, hogy letegyenek a támogatás elköltéséről annál a hitelintézetnél, ahol azt a számlát vezetik, amelyre a támogatás összegét kapták. Amennyiben ezt nem teszik meg, az állam jogi úton fogja visszaszerezni a támogatásként kifizetett összeget.

Miért csak az alkalmazottakkal nem rendelkező mikrovállalkozások kapnak támogatást?

A kormány gazdaságfellendítési terve alapján arra lehet következtetni, hogy ezt a programot újabbak fogják követni. Mint korábban is írtunk már róla, a gazdaságfellenítési terv alapján összesen 350 millió eurót különítene el a kabinet a szálloda- és vendéglátóipari (HORECA) ágazatban, továbbá a turizmus, a szállítás és rendezvényszervezés terén tevékenykedő cégeknek szánt támogatásokra. Vállalkozásonként legtöbb 125 ezer euró lenne igényelhető majd a tevékenység újraindítására.

Kis- és középvállalkozásokra vonatkozó tételek is szerepelnek az említett dokumentumban. A KKV-k 50 ezer és 200 ezer euró közötti összegű támogatásban részesülhetnek, versenyképességük növelésére pedig további összegeket kaphatnak a Regionális Operatív Program keretében lehívható alapokból. Szintén a KKV-k digitalizálására összesen 150 millió eurót tervez költeni kormány, a Star-Tech Innovation nevű program (a Start – UP program megújított változata) keretében pedig mintegy 42 ezer euróval támogatják majd az innovatív vállalkozások indítását.

Mezőgazdasági és élelmiszer-ipari fejlesztésekre több mint 400 millió euró szerepel a kormány gazdaságfellendítési tervében, amelyet egyébként élesen bíráltak a Pénzcsinálóknak nyilatkozó vállalkozói szervezetek képviselői.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!