Kolozsvári vendéglátóhelyek: vannak, akik óvatosságból későbbre halasztják a teraszok nyitását

2020. június 2. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári magyar bárok és éttermek tulajdonosait kérdeztük, hogy mikor nyitják meg a teraszokat, illetve milyen forgalomra számítanak a turisták nélkül.

Bár az időjárás nem a legmegfelelőbb, sokan tűkön ülve várják, hogy leguríthassanak egy hideg csapolt sört vagy elfogyasszanak egy vacsorát egy teraszon. Korábban már többször célozgattak rá az elöljárók, de végül múlt csütörtökön kijelentette az államfő is: június elsejétől több lazítást vezetnek be, hétfőtől nyithatnak például a teraszos vendéglátóhelyek. Az erre vonatkozó miniszteri rendelet péntek este jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

A fontosabb előírások szerint:

  • a személyzet kötelezően maszkot és kesztyűt kell viseljen;
  • egy asztalnál maximum 4 személy ülhet, közöttük legkevesebb 1,5 méteres távolságnak kell lennie (egy háztartásból érkező vendégek esetében nem érvényes a 4 személyes korlátozás egy asztalnál)
  • a vendégek kötelesek előre asztalt foglalni;
  • a bejáratnál, mosdóknál fertőtlenítőszer-adagolókat kell elhelyezni, minden vendég után a vendéglátók kötelesek fertőtleníteni a sótartókat, étlapokat stb.

Egy hónappal eltolták a nyitást

Az Insomnia például a legoptimistább körülmények között is csak július 1-je után nyitja meg kapuit – árulta el Márkus Tünde tulajdonos. Mint elmondta, július 1-ig még sokat alakulhatnak az események – akár pozitív, akár negatív irányba–, és szeretnék látni, milyen tapasztalataik lesznek a kollégáknak, a konkurenciának erről az időszakról. „Ha már ennyi ideig zárva voltunk, így is rettenetesen sokat veszítettünk, most még egy hónap talán belefér. Azon kívül, egy felújítást is kilátásba helyezünk, így biztosan nem nyitunk még egy jó ideig – mondta el megkeresésünkre a tulajdonos. Kihangsúlyozta továbbá: ha újra beindulnak, akkor ebben az évben biztosan nem emelnek az árakon, mert nem a vendégeken szeretnék behozni a veszteségeket. Persze, ez csak akkor lehetséges, ha a lerakatoknál nem lesz kétszeres drágulás – tette hozzá Márkus Tünde.

A Mikó étterem is minden bizonnyal csak jövő héttől, körülbelül június 8-tól fogadja a vendégeket – mondta el Kovács Zsolt , a vendéglő tulajdonosa. A személyzet keddtől megy be dolgozni, hogy takarítsanak és előkészítsék a helyszínt, a teraszt bővítsék, hogy növeljék a befogadó-képességüket. Mint elmondta, a terasz kellőképp fedett, a működést nem fogja zavarni az esetleges esős és szeles idő sem.

”Ezt a hónapot most arra használjuk ki, hogy felmérjük a pulzust, mert óvatosnak kell lennünk. A mi célközönségünk elsősorban a középkorú és idősebb korosztály, akik kissé jobban tartanak a járványtól, mint az ifjúság – fejtette ki Kovács.

„A szabályokat betartjuk, szeretnénk óvatosak lenni, mert nem akarjuk olyan dolgokba hajszolni magunkat, ami árthat. Nekünk elsősorban a rendezvények jelentették a bevételt, ez most még egyelőre kiesik, de ettől függetlenül bizakodóan tekintünk az elkövetkezendő időszakra – mondta el megkeresésünkre a tulajdonos.

Bíznak a törzsközönség szeretetében

A Kaja Tanya már hétfőtől indul, hiszen már tűkön ülve várták a lazításokat – mondta el Balla Noémi társtulajdonos. Mint kifejtette, nekik annyi előnyük van, hogy maga a lokál amúgy is kis helység, a terasszal pedig könnyebb dolguk lesz, mint más vendéglátóhelyek általában. Elmondta azt is, hogy ettől függetlenül kimondottan csak a terasz működésével kisebb kapacitással tudnak dolgozni, mint amennyivel eredetileg tudnának, ráadásul elég nagy kiesést jelent, hogy nincsenek turisták, elmaradnak a fesztiválok. Ettől eltekintve haladnak előre és bíznak a legjobbakban – tette hozzá.

”Mi reménykedünk abban, hogy valamit mégiscsak jelent az, hogy 10 éves a Kaja Tanya. Számítunk arra, hogy a törzsvendégeink ezután is meglátogatnak bennünket, bízunk abban, hogy akik szeretnek, visszajönnek hozzánk. Gondolom sokan ki vannak éhezve egy jó sörre, egy finom gulyásra„ – mondta Balla Noémi.

A Planetarium új helyszínnel várja a vendégeket, a Jósika-palota második emeletén, széles, nyitott terasszal, ami esőtől is védi az arra járókat – árulta el Mostis Gergő , az egyik tulajdonos. Mint kifejtette, a helység nem nyit rögtön hétfőn, de a hét folyamán, az új rendelések és foglalási kötelezettségek tisztázása után nyitják kapuikat.

Mint elmondta, bizakodóan tekint az elkövetkezendő időszakra, mert igaz, törvény rendeli el, hogy óvatosak legyenek az emberek, de egyébként is más az emberek pszichológiai magaviselete. Saját tapasztalatai szerint a fiatalok nem pánikolnak a jelenleg kialakult helyzet miatt, úgyhogy ilyen értelemben bizakodóak. Ráadásul éjjeli műszakban is gondolkodnak, ami azt jelenti, hogy 18-19 órától nyitnának.

Mostis Gergő azt is elmondta, hogy egyszer használatos poharakat is a vendégek részére bocsátanak, mindamellett, hogy a szabályoknak megfelelően fertőtlenítenek.

Ami az árakat illeti, Mostis is kiemelte: ugyanazokkal az árakkal várják a vendégeket, mint amelyekkel még a járvány előtt árultak, mert nem a vendégeken akarják pótolni a kiesést. Fontos ugyanakkor az is, hogy a helyi termelők termékeit, kolozsvári kézműves söröket, és erdélyi pincék borait kínálják majd.

QR-kóddal automatikusan letölthetővé tennék a menüt

Az 1568 Bistro részéről Pocsai Andrást kerestük fel, aki az előző nyilatkozókkal szemben kevésbé beszélt bizakodóan. Mint elmondta, rengeteg rizikófaktorral jár a nyitás, ettől függetlenül, keddi vagy szerdai nyitással körülbelül 50 személy részére tudnak teret biztosítani.

”Több kérdés merült fel, például ha rossz az idő, akkor jönnek-e majd a kliensek. Ha nem lesznek, nem nagyon tudjuk fizetni a személyzetet, ráadásul a romlandó alapanyagok is kárba mehetnek – fejtette ki a társtulajdonos.

Mint elmondta, az alap fertőtlenítés mellett biztosítják a fizetés lehetőségét az asztaloknál, avagy egy olyan QR-kódos rendszeren is dolgoznak, ami által automatikusan leolvasható lesz a menü és akkor nem szükséges nyomtatott menüt adni a vendégek kezébe.

Mint elmondta, a kolozsvári vendéglátószektor alig 50%-a rendelkezik terasszal, közülük sokan nem tudnak nyitni most a héten, így remélik, hogy a szocializálódni vágyó vendégek felkeresik a helységet.

A témával kapcsolatosan felkerestük Kovács Ferencet , aki a Bulgakovot és Rhédey Kávéházat vezeti, cikkünk megjelenéséig azonban nem sikerült még vele felvenni a kapcsolatot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!