Öt év alatt megduplázódott az egyedi szoftverfejlesztő cégeknél dolgozók száma Kolozsváron

2020. április 22. – 23:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Softech elemzése szerint a kolozsvári egyedi szfotverfejlesztési cégek valósággal szárnyaltak, a munkaerő tekintetében pedig egyfajta telítődés figyelhető meg a piacon.

A megrendelésre dolgozó szoftverfejlesztő cégeknek köszönhetően Kolozsvár Európa egyik legnépszerűbb új technológiai központjává vált. Az IT-ipar egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozó ága szárnyalt 2020 elején, de várhatóan jelentős visszaesés lesz tapasztalható a világjárvány kitörése miatt. A szegmensben a piaci növekedés 2018-ban elérte a 29%-ot, a 2019-es évre pedig hasonló növekedési rátát becsültek. A kolozsvári egyedi szoftvereket fejlesztő cégek 16 ezernél is több szoftverfejlesztőt foglalkoztatnak.

A kolozsvári egyedi szoftverfejlesztési piac fejlődése 2014 – 2019 között

2019 decemberéig 1 330 kolozsvári vállalkozás vallotta fő üzleti tevékenységének az egyedi szoftverfejlesztést. Az összes, egyedi szoftvert fejlesztő Kft. 58,5%-át 2015 és 2019 között hozták létre. A megdöbbentő arány ellenére az új IT-cégek az aktív, egyedi szoftverfejlesztési feladatokra szakosodott, kolozsvári munkaerőnek csupán 12,21%-át foglalkoztatják. Ugyanakkor a legrégebbi cégek – a 2000. év előtt alapított Kft-k, amelyek szám szerint a helyi IT-vállalkozások 2,86%-át teszik ki, az aktív szoftverfejlesztők 32,08% -át foglalkoztatják.

A kolozsvári egyedi szoftverfejlesztési cégek forgalma 2014-2019 között

Másként fogalmazva: a kolozsvári szoftverfejlesztési iparág a helyi munkaerőpiac gerincét alkotja, ezek a vállalkozások a globális szoftverpiac számos szakaszát átélték és több gazdasági válságot vészeltek át.

A romániai pozitív gazdasági tendenciák kedvezően befolyásolták az országos, és ezen belül a kolozsvári, helyi IT-ökoszisztéma megerősödését, a vállalkozói szellem fejlődését és az egyedi szoftverek fejlesztésébe történő beruházást. 2014. és 2019. között 798 új szoftverfejlesztő céget jegyeztek be Kolozsváron (ebbe beletartozik néhány nagyvállalat fejlesztési központjának áthelyezése Nyugat-Európából Romániába). A látványos növekedés hozzájárult a teljes piaci forgalom folyamatos növekedéséhez. Mint az alábbi ábrán is látható, az IT-szegmens a 2014. évi 269,89 millió euróról 2019. decemberére a becslések szerint 930,99 millió euróra nőtt.

A piaci növekedés folyamatos, de az üteme változó: 2015-ben 34%-kal nőtt az iparági forgalom és 2019-ben a becslések szerint ismét 30%-os növekedés várható az előző évhez képest, mivel Kolozsvár aktívan népszerűsíti a helyi műszaki egyetemeken tanuló tehetségeket, valamint a kolozsvári „menő” életstílust, amely vonzóvá teszi a várost, mint munkahelyi célpontot a fiatalok számára.

A haszonkulcs állandó marad a kolozsvári székhelyű szoftverfejlesztő cégeknél

A kolozsvári egyedi szoftverfejlesztési cégek átlagos haszonkulcsa alig növekedett a vizsgált időszakban (2014-től 2019-ig), az érték 10% és 11% között változott. A legmagasabb, 11,78%-os haszonkulcsot a kolozsvári szoftverfejlesztő cégek 2016-ban érték el.

A kolozsvári egyedi szoftverfejlesztési piac forgalmának és a haszonkulcs-növekedés arányának elemzésével megfigyelhető, hogy a forgalom növekedése mellett a nyereség százalékos aránya alig változik, körülbelül ugyanazon a 10-11%-os értéken marad.

Ez két piaci tényre világít rá:

  1. A kolozsvári egyedi szoftverfejlesztési piac az Egyesült Államok és Nyugat-Európa szoftver cégéi és fejlesztési központjai számára dolgozik nearshore vagy offshore modell szerint.
  2. A kolozsvári szoftverfejlesztő vállalatok pénzügyi teljesítménye lassan javul, miközben a globális piachoz igyekeznek felzárkózni.

A szoftverfejlesztők foglalkoztatottsági aránya együtt növekszik a Kolozsváron diplomázó informatikusok számával

Az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatalhoz (ANAF) benyújtott adatokból kiderül, hogy az alkalmazottak összlétszáma 2014-től 2018-ig csaknem megduplázódott helyi szinten. Ennek oka, többek között az is, hogy a vizsgált időszakban Kolozsváron sok új szoftverfejlesztő céget alapítottak. A 2014-ben bejelentett 8 325 programozó és szoftverfejlesztő létszáma Kolozsváron 2018-ban elérte a 15 698-es létszámot. Ez az érték, amely a megrendelésre dolgozó szoftverfejlesztő cégek éves átlag-alkalmazottszámát mutatja, nem tartalmazza a szabadúszók és egyéni vállalkozók létszámát.

A szoftverfejlesztőként dolgozó munkavállalók adatait tanulmányozva egyik legfontosabb észrevétel, hogy a piac lassan telítődik: míg 2015. és 2016. között az éves növekedés 20% volt, a 2017. és 2018. közötti növekedés 14%-ra esett vissza, míg a 2019-es adat valószínűleg még alacsonyabb lesz.

Mi lehet a magyarázat? A jelenség elsősorban annak a ténynek köszönhető, hogy a kolozsvári IT-cégek ugyanazon a piacon toboroznak informatikai egyetemi végzettséggel rendelkező új munkatársakat. A szoftverfejlesztők új generációjának képzési sebessége nem azonos az új kolozsvári szoftvercégek és fejlesztési központok létrehozásával, az általuk teremtett munkaerőigény gyarapodásával.

Kulcskérdések 2020-ban

Hogyan kezelik a kolozsvári egyedi szoftverfejlesztő cégek a globális világjárvány hatásait? A kolozsvári szoftverfejlesztési piac ifjú titánjai helytállnak az új helyzetben? Milyen vállalkozások rendelkeznek megfelelő pénzügyi tartalékkal ahhoz, hogy sikeresen átnavigálhassanak a 2020-as éven?

A válasz megismerése érdekében figyelemmel kísérjük a piacon elérhető új adatokat, és további információval szolgálunk. Időközben, ha kérdése van és szeretné jobban megérteni a kolozsvári egyedi szoftverfejlesztéső cégek piacát, vegye fel a kapcsolatot szoftverfejlesztő és piackutató csoportunkkal.

A tanulmány az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) adatai és 1364 aktív cég nyilvános adatai alapján készült. A piackutatást koordinálta: Diana Ciorba – a SOFTECH cég marketing menedzsere Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatjátok .

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!