Autóvásárlásra kaphatnának 35 ezer lejt a nagycsaládosok egy tervezet szerint. Mik a feltételek?

2020. január 21. – 15:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A pénzből legalább 7 személy szállítására alkalmas új autó megvételét lehetne finanszírozni. A törvénytervezet kidolgozóját, Csép Éva Andreát kérdeztük.

Még az elmúlt év végén jegyezték be azt a törvénytervezetet a szenátusban, amely 35 ezer lejjel segítené a nagycsaládosokat új autó vásárlásában. A tervezet szerint a legalább három gyermeket eltartó magánszemélyeket támogatnák a programmal, a pénzből pedig legalább 7 személy szállítására alkalmas új autó megvételét lehetne finanszírozni. A tervezet azt is előírja, hogy a vásárolt autók hajtóegységeinek Euro 5-ös vagy Euro 6-os besorolásúnak kell lenniük.

A tervezetet Csép Éva Andrea képviselő dolgozta ki, de kezdeményezőként 20 RMDSZ-es szenátor és képviselő is aláírta. Megkeresésünkre Csép Andrea elmondta, a kezdeményezéssel az a céljuk, hogy a nagycsaládosok mobilitásának kérdése sokkal nagyobb figyelmet kapjon.

„Hogyha abból indulunk ki, hogy a harmadik gyermek születése mekkora nehézséget okozhat egy normális autóban való utazásnál, máris világossá válik, hogy egy nagyobb autó mekkora segítséget jelenthet a szülőknek” – mondta a képviselő, aki szerint a kényelmi szempontok mellett nem elhanyagolhatóak a biztonsági kérdések sem, tudva azt, hogy a viszonylag sok pénzbe kerülő, nagyobb kapacitású autók megvásárlása nagy pénzügyi kihívást jelent a nagycsaládosok számára.

Az autóvásárlási támogatás gyakorlati megvalósításával kapcsolatos kérdésünkre a képviselő elmondta, a program egy teljesen új, különálló költségvetést feltételezne, a támogatásokat pedig a minisztériumon keresztül utalhatnák ki a családoknak.

A feltételekkel kapcsolatban Csép Andrea kitért arra is, hogy a gyermekek létszámába természetesen a nevelt, örökbefogadott gyermekek is beleszámolandók. További kitétel, hogy az igénylőnek nem lehet tartozása az állammal szemben, illetve ha a családnak van hitele, akkor nem lehetnek elmaradásai a törlesztésben. Emellett feltétel az is, hogy a támogatást elnyerő személynek vagy személyeknek felelősséget kell vállalniuk azért, hogy ki fogják fizetni az új autó végső árának 35 ezer lej feletti részét.

Mekkora esély van a tervezet elfogadására?

A törvénytervezetben az szerepel, hogy a jogszabály 2020. július 1-jétől lépne életbe. Azt azonban Csép Andrea is elismerte, hogy amikor a tervezet szövegét fogalmazta, még nem számított arra, hogy ennyire „ködös” lesz a hazai politikai élet. „Azért írtuk bele 2020. július 1-jét, mert a költségvetési törvény értelmében korábban nem tudnánk forrásokat hozzárendelni ehhez a programhoz, ellenben a költségvetés kiigazításakor meg lehetne kapni a formáját a program finanszírozásának” – mondta a képviselő.

A tervezetet nemrég iktatták a szenátusban, a szenátus döntése után a képviselőháznak is döntő házként szavaznia kell róla. „Nem tudom előre megjósolni, hogy sikerül-e a tervezetet törvényerőre léptetni júliusig. Az előző évek tapasztalatai alapján azt látom, hogy politikai akarat szükséges ahhoz, hogy egy-egy törvény hamar menjen át a törvényhozási procedúrán” – mondta a képviselő, majd hozzátette, hogy vannak olyan törvények, amelyeknek 1,5-2 év a kifutási ideje, ameddig elfogadásra vagy elutasításra kerül. „A tárgyalások során, amikor bizottságban dolgozunk, akkor még tudunk jobbítani rajta, és persze meghozzuk a kellő módosításokat, akár az azzal kapcsolatos módosítást is, hogy mikortól lépjen életbe” – fejtette ki.

Mire lehet elég ez az összeg?

Átlagosan számolva egy 7 személyes új autó árának körülbelül harmadát tudná ebben a formában kifizetni az állam – válaszolta a képviselő arra a kérdésünkre, hogy mire lehet elég a támogatás értéke. „Ennek a támogatási összegnek a meghatározásánál arra is tekintettel kellett lenni, hogy gazdaságilag ne legyen túl megterhelő az államkassza számára. Olyan törvényeket kell írnunk, amelyeknek a kivitelezése, életbe ültetése reális” – tette hozzá Csép Andrea.

A tervezet szövegében nincs megkötés sem az autó származási helyére, sem a típusára vonatkozóan, így több modell is szóba jöhet, ezért a cikk végén egy gyorselemzésre vállalkoztunk. Fontos viszont, hogy a teljesség igénye nélkül, kissé véletlenszerűen válogattunk a piacon elérhető modellek közül.

Az egyik legalacsonyabb árfekvésű autó a legalább 7 személy szállítására is alkalmas személygépjárművek kategóriájában a Dacia Lodgy nevű modellje, amelyet alapfelszereltséggel 14 100 euróért lehet megvásárolni. A Lodgy mellett tipikus egyterűként még szóba jöhet a Volkswagen Touran, amely már sokkal többe, 22 ezer euróba kerülhet. Akinek ez már túl sok lenne, de azért a Daciával sem elégedne meg, az választhat a haszongépjárművekből továbbgondolt családi autók közül (Opel Combo Life, Ford Tourneo Connect, Renault Kangoo stb.), amelyek 17 ezer euróért már megvásárolhatók. Nagyon divatosak most azonban az SUV modellek, amelyek közül szintén vannak olyanok, amelyek alkalmasak 7 személy szállítására (Skoda Kodiaq, Peugeot 5008, Opel Grandland X, Seat Tarraco), az áruk viszont 25 ezer eurótól kezdődik.

galeria=64

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!