SZMVSZ: a székelyudvarhelyi adókról szóló határozattervezet diszkriminatív a vállalkozókkal szemben

2019. november 29. – 17:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége közleményében fejezte ki nemtetszését a magas területadó, gépjárműadó és parkolódíjjal kapcsolatban.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) képviseletében Jakab Áron Csaba elnök, 3 SZMVSZ tagvállalkozó, illetve 13 további vállalkozó vett részt a csütörtökre összehívott székelyudvarhelyi novemberi önkormányzati testületi ülésen, ahol döntés született a városban 2020-ban alkalmazandó adók és illetékek mértékével kapcsolatban – számol be közleményben az SZMVSZ.

A közlemény szerint az SZMVSZ sikerként könyveli el, hogy a vendéglátásban tevékenykedők kategóriákra osztásával kapcsolatos javaslataikat belefoglalták a jövő évi adók és illetékek határozattervezetébe, azonban továbbra is vitathatónak tartják a működési engedélyek kiváltásának díját.

További fejleményként írnak arról is, hogy az SZMVSZ javaslatának megfelelően 10%-kal csökkent a nem lakhelyként használt ingatlanok adójának kiszámításánál használt adókulcs, bár azt még így is átlagfelettinek tartják.

„Ezzel szemben viszont maradt a sokak által vitatott eredményekkel dolgozó turisztikai iroda magas katalógusdíja, a tavaly 17-20%-kal megemelt magas területadó a 9-15%-kal megemelt gépjárműadóval, az okos város eszmeiséggel éles ellentétben álló magas sms-es parkolódíjával, és főként a vállalkozókat hangsúlyosan diszkrimináló, 60-70%-kal magasabb parkolóbérleteivel” – állítják a közleményükben.

Hozzáteszik, hogy az SZMVSZ által ismételten javasolt minimis támogatási rendszert ezúttal sem sikerült elfogadtatni.

„Minden alkalommal az a válasz érkezett ugyanis a Hivatal képviselőitől, hogy erre nincs jogi alapjuk, nincs hatáskörük, miközben különböző alkalmakkor a Szövetség számos alternatív lehetőséget felvetett ennek megoldására (alintézményeken, érdekvédelmi szervezeteken, pályázati programokon, stb. keresztül)” – írják.

Azt sérelmezik, hogy a már évek óta számtalan alkalommal kinyilvánított, megfelelő kommunikációra és együttműködésre vonatkozó igényeiket figyelmen kívül hagyták.

„Emlékeztetni szeretnénk a tisztelt városvezetést: az adókat és illetékeket szolgáltatásokért cserébe kapják!! Oktatásért, egészségügyért, infrastruktúráért, biztonságért, megfelelő adminisztrációért” – áll a közleményben. (közlemény)

Címoldali kép: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala Facebook oldal

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!